Adif instal·larà càmeres de seguretat a la lína de tren entre Portbou i Barcelona amb l'objectiu d'evitar robatoris de cable. Així ho va informar ahir la companyia encarregada de les infraestructures ferroviàries estatals en un comunicat en el qual preveu també altres mesures com detectors «antiintrusió», més patrulles de seguretat i el «reforç de la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i policies locals».

Segons fonts d'Adif, els circuits tancats de televisió s'instal·laran al llarg de les línies Portbou-Barcelona i Puigcerdà-Barcelona «en punts estratègics que ja estan considerats com a "negres" pel que fa al robatori de cablejat, de la mateixa manera que hi ha actualment amb el TAV». Previsiblement, les càmeres estaran instal·lades en punts allunyats de les estacions, tot i que no han transcendit els llocs exactes per motius de seguretat.

Aquestes mesures es portaran a terme en el marc d'un pla de «rehabilitació de cablejat i protecció davant de robatoris a la xarxa convencional de Barcelona i Girona», que Adif ja ha tret a concurs i en el qual s'hi preveu gastar 1,8 milions d'euros.

Aquesta actuació s'emmarca en el context de les mesures adoptades per Adif per contribuir a la reducció de la problemàtica provocada pels robatoris i actes vandàlics contra les instal·lacions ferroviàries, especialment en el cablejat d'instal·lacions de seguretat i comunicacions, que fins ara han causat greus perjudicis a l'explotació ferroviària.

Les altres mesures de seguretat actualment estan en fase de proves amb l'objectiu que s'acabin desenvolupant un cop s'hagi licitat el contracte. El pla impulsat per Adif també té per objectiu optimitzar l'estat i manteniment d'aquestes instal·lacions, essencials per garantir la seguretat, fiabilitat i regularitat de l'explotació ferroviària.

Formigonat de les canaletes

Entre les actuacions que es preveuen destaca la rehabilitació de cables danyats per robatoris mitjançant la substitució per altres de nous. En aquells punts amb una major incidència d'aquests actes vandàlics, a més de l'estesa de nou cablejat, les mesures de protecció consistiran en la col·locació de protectors, el formigonat de les canaletes i el soterrament de cables que discorren en rases per tal de dificultar l'accés i la manipulació de les instal·lacions.

De forma paral·lela, es realitzarà una topografia que permetrà localitzar la ubicació física precisa de les canalitzacions de les noves esteses de cablejat.

Per garantir l'òptim estat d'aquestes instal·lacions, es duran a terme altres operacions com la rehabilitació de canalitzacions i arquetes, la substitució de cables de senyalització i altres conductors d'energia, la retirada dels elements que quedin en desús, així com el desbrossament de vegetació i la neteja de la plataforma ferroviària.

El 2015, Adif va presentar 248 denúncies per robatoris a la xarxa d'ample convencional de Catalunya, de les quals un 83% van ser per sostracció de cablejat, tant de senyalització com d'alimentació a les diferents instal·lacions ferroviàries.

A més dels retards i les molèsties als viatgers, els robatoris poden provocar riscos per a les persones, danys als trens i a l'entorn i altres repercussions derivades de la necessitat de la intervenció de personal i recursos per a la reposició de les instal·lacions sostretes. Una vegada s'hagi licitat, el contracte tindrà un termini d'execució de 18 mesos.