Una delegació de la Red de Juderías de España - Caminos de Sefarad, com a membre fundador de l´Associació Europea per a la Preservació i Promoció del Patrimoni Jueu (AEPJ), es troba aquests dies a Venècia per commemorar els 500 anys del Ghetto. La delegació, formada per la presidenta de la Red de Juderías i alcaldessa de Castelló d´Empúries, Assumpció Brossa, i la Secretaria General de l´AEPJ i directora del Patronat Call de Girona, Assumpció Hosta, estarà present en tots els actes oficials amb motiu de l´aniversari.

Entre els actes de commemoració del 500 aniversari del Ghetto de Venècia, que compten amb la col·laboració de l´AEPJ, destaca la cerimònia d´inauguració que va tenir lloc aquest dimarts a la nit i va aplegar nombroses personalitats i líders jueus de tot el món. Abans, els membres de l´AEPJ van mantenir una reunió que es va iniciar amb un minut de silenci per les víctimes dels recents atemptats de Brussel·les.

Pel que fa als actes d´avui, cal destacar la col·locació de plaques commemoratives del Consell d´Europa i l´AEPJ que tindrà lloc al renovat Museu Jueu de Venècia, situat al Ghetto.

L´AEPJ és una associació europea que té per objectiu la conservació, promoció i difusió de la cultura i l´herència jueva europea. Per aconseguir aquest objectiu, l´AEPJ treballa en dos grans projectes; la Jornada Europea de la Cultura Jueva i la Ruta Europea del Patrimoni Jueu.

La Jornada Europea de la Cultura Jueva se celebra cada any al voltant d´un tema de debat comú a tots els països que hi participen i que enguany serà "Les llengües en el judaisme". Amb aquesta iniciativa es vol animar a tots els països europeus a donar a conèixer el seu patrimoni jueu de manera conjunta. La jornada s´ha consolidat al llarg dels anys i en la darrera edició (2015) van participar 32 països i 315 ciutats. Es van organitzar 1.228 activitats de les quals van gaudir més de 120.000 visitants.

Pel que fa a l´altre gran projecte de l´AEPJ, l´Itinerari Cultural Europeu del Patrimoni Jueu, actualment reuneix 16 rutes, tant territorials com temàtiques, relacionades amb la història i cultura jueva. El projecte es porta a terme en estreta cooperació amb el Consell d´Europa i l´Institut Europeu d´Itineraris Culturals (IEIC).

A més de la Red de Juderías de España, són membres de l´AEPJ l´organització B´nai B´rith Europa, la Rede de Judiarias de Portugal, l´Unione delle Comunità Ebraiche Italiane (UCEI) i Journées Européennes de la Culture et du Patrimoine Juifs. També destaca la cooperació de la Fundació Rothschild.