El ple ordinari de Roses, que se celebra aquest dimarts, dia 29, a les 20.00 hores, debat una moció proposada per ERC -a l'oposició- en què es demana que es recuperi el patrimoni etnogràfic i històric del municipi. En el text de la moció, s'insta el govern de Roses a que recuperi, restauri i posi en valor els elements del patrimoni etnogràfic ubicant-los en algun espai públic del municipi (plaça, rotonda, rambla, etc.) per tal que, tant rosincs com visitants, puguin conèixer millor quins són els orígens del municipi i a què es dedicaven els seus habitants abans de convertir-se en una població eminentment turística.

En la mateixa moció, els republicans sol·liciten que es col·loquin panells explicatius al costat o propers dels elements recuperats en els quals s'expliqui què eren i perquè servien i que es posin en context amb la Roses de l'època en què van estar en funcionament ressaltant la importància que l'agricultura va tenir al municipi.

ERC situa en aquest context, per exemple, l'antiga Cooperativa Agrícola, que es va demolir fa uns anys. "Abans de dur-se a terme aquestes obres d'enderroc, l'Ajuntament de Roses va tenir l'encert de rescatar alguns dels elements que es feien servir per a l'extracció de vi i oli, concretament, dues premses hidràuliques i una roda de molí. Actualment, aquests elements es troben al magatzem municipal situat a l'antiga pedrera del Mas Oliva, a la intempèrie i fent-se malbé."

Els regidors del grup republicà es queixen, en la moció, que "aquesta situació de deteriorament pot portar a la pèrdua definitiva d'aquests elements, que són de gran valor patrimonial i que poden ser excepcionalment útils perquè rosincs i forans coneguin millor la nostra història".

'Del patrimoni etnogràfic rosinc', per Èric Ibáñez

El regidor Èric Ibáñez és l'autor d'aquest article publicat al suplement especial de Roses del mes de març, del Setmanari Empordà, que ha titulat 'Del patrimoni etnogràfic rosinc':

"No descobrim res si diem que Roses és una població que viu principalment del turisme. Tampoc és cap novetat dir que antigament era una població de pescadors. Però aquestes dues afirmacions sovint amaguen que Roses, i bona part de la seva població, també havien viscut de l'agricultura, sobretot de la vinya i l'olivera.

Ja fa una colla d'anys que es va enderrocar l'edifici de la Cooperativa Agrícola del nostre municipi, però abans de l'enderroc, es van recuperar alguns elements, en concret dues premses hidràuliques i una roda de molí amb la voluntat de conservar-los.

A l'espera de trobar una ubicació adient per aquestes peces, es van dur a un magatzem municipal. Un magatzem, a l'aire lliure, on aquestes peces han romàs des de llavors (i d'això, com deia, ja fa força anys) a la intempèrie i sense cap actuació encaminada a la seva preservació i posada en valor. De fet, l'oblit i la deixadesa de l'administració han fet que la seva conservació corri perill.

És ben cert que no es tracta d'una escultura romana de marbre, d'unes monedes d'or o plata ni d'una talla de fusta del segle XIV, però no és menys cert que aquestes peces constitueixen un exemple molt interessant del nostre patrimoni etnogràfic.

Un patrimoni, el relacionat amb la cultura agrícola del nostre municipi, del que a Roses no anem sobrats i és per aquest motiu que des del grup municipal d'ERC hem impulsat una moció, que se sotmetrà a votació al ple, perquè l'Ajuntament recuperi, restauri i posi en valor aquestes peces ubicant-les en algun espai públic de la nostra ciutat, juntament amb uns panells explicatius, per a que rosincs i forans puguin conèixer un part del nostre passat que sovint resta oblidada o, si més no, passa desapercebuda."