Ensenyament està treballant amb deu ajuntaments de les comarques gironines per afegir el servei de llar d'infants a les seves escoles rurals. El director dels serveis territorials a Girona, Josep Polanco, ha explicat que havien detectat que els alumnes d'entre 1 i 3 anys que havien d'anar a llars d'infants de municipis veïns sovint ja no tornaven al seu poble per anar al col·legi. Segons Polanco, oferint educació infantil de primer cicle aconseguiran "fidelitzar les famílies al poble i a l'escola" i millorar la cohesió social. Polanco ha desgranat l'oferta de places de preinscripció per al curs 2016-17. Han suprimit quatre grups de P3 pel descens d'alumnes i incorporen tres noves escoles a la jornada intensiva.

El pla experimental per implantar educació infantil de primer cicle (d'1 a 3 anys) escoles rurals ha començat aquest curs a Lleida i a les Terres de l'Ebre i el Departament d'Ensenyament preveu estendre'l a les comarques gironines a partir del setembre vinent. Per això, des dels serveis territorials han començat a treballar amb de ajuntaments de la demarcació que actualment tenen escola rural però no disposen de llar d'infants.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha explicat que actualment famílies de petits municipis rurals sense aquest tipus de servei es veuen obligades a portar els seus fills a escoles bressol de municipis veïns. El que ha detectat el Departament, a més, és que sovint, opten per continuar l'ensenyament al poble veí en comptes d'inscriure els infants a l'escola del seu poble.

Per evitar aquest desplaçament i alhora "fidelitzar les famílies al poble i a l'escola", Ensenyament ha engegat aquest pla que preveu implantar el primer cicle d'educació infantil en grups de, com a màxim, deu alumnes. Per fer-ho, cal el compromís de l'ajuntament i l'acord del centre educatiu i les famílies. "Hem començat a treballar-ho amb aquests deu municipis que creiem que compleixin tots els requisits", ha explicat Polanco.

Els municipis amb els que han començat les converses són Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Campmajor, Vilanant, Osor, Vallfogona del Ripollès, Planoles, Garrigàs, Esponellà, Colera i Cabanes.

Jornada intensiva a vuit escoles

Polanco ha desgranat aquest divendres les dades de preinscripció per a P3 i 1r d'ESO a les comarques gironines. Als cinc centres que ja van implantar la jornada contínua se n'hi sumen tres més. Un comença des de zero, el col·legi Pedralta de Santa Cristina d'Aro, però les altres dues escoles que s'afegeixen a la prova pilot són centres on històricament ja feien jornada intensiva, l'escola Finestres de Mieres i l'escola de Lliurona.

En total, seran vuit centres de la demarcació amb jornada contínua. Polanco ha explicat que, de moment, Ensenyament va analitzant el funcionament d'aquest tipus d'horari. "Els resultats d'assoliment acadèmic són positius, però també és veritat que són molt semblants als dels altres centres sense intensiva", ha explicat. També ha recalcat que la jornada intensiva ha d'anar acompanyada d'una bona oferta d'activitats a les tardes per evitar problemes horaris i organitzatius a les famílies treballadores.

Menys alumnes de P3

Com passa a la resta de Catalunya, a les comarques gironines hi ha hagut un descens en el nombre de nens de 3 anys. Això ha provocat l'eliminació de quatre grups però Polanco ha recalcat que, tot i a davallada d'alumnat, no s'ha tancat cap escola. En total, aquest curs preveuen que es matriculin 7.899 alumnes de P3, quan el curs passat en van ser 8.496. El Departament ofereix 8.900 places, 100 menys que el 2015-2016.

A 1r d'ESO la situació és inversa. Van incrementant el nombre d'alumnes i calculen que el pic serà d'aquí a quatre anys. Per al setembre vinent, preveuen que s'inscriguin 8.405 alumnes, més que els 8.065 del curs anterior. Per a secundària han creat, en global, un grup mes perquè ofereixen 8.610 places. Polanco també ha ressaltat que l'evolució de les ràtios (nombre d'alumnes per aula) va en descens. A P3 és aquest curs de 20,32 (d'un màxim fixat de 25) i a 1r d'ESO 28,07 (d'un límit de 30)