El 17 de març s'ha commemorat el 15è aniversari de la mort en acte de servei de l'agent de la Policia de la Generalitat Santos Santamaría Avendaño. El 2001 l'organització terrorista ETA va col·locar un cotxe bomba davant l'Hotel Montecarlo, a Roses, que va acabar amb la vida de Santos Santamaría, de 32 anys, quan estava protegint la zona de desallotjament.

En l'acte de record celebrat a la mateixa població on es va perpetrar l'atemptat terrorista, el director general de la Policia, Albert Batlle, ha destacat que "l'homenatge és per preservar la memòria del company i la de totes les víctimes d'ETA". A més, ha fet referència a la noticia avançada pel conseller d'Interior, Jordi Jané: "Al Complex Central de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de Sabadell s'inaugurarà un monòlit en nom de tots els mossos caiguts en acte de servei".

El conseller Jané, aquesta mateixa setmana, en seu parlamentària, va dedicar unes paraules d'homenatge a l'agent dels Mossos Santos Santamaria. "Amb el monòlit que inaugurarem farem un sentit homenatge a ell i a tants membres siguin del Cos de Mossos d'Esquadra, siguin de policies locals, siguin dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, que hagin perdut la vida en acte de servei. A tots ells el nostre record, el nostre homenatge", va dir.

Així mateix, Batlle ha destacat que "el terrorisme local està vençut i que ara malauradament ens ha tocat viure un altre tipus de terrorisme, el qual combatrem amb la unitat de tots els cossos policials".

Per la seva banda, el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, ha fet un agraïment especial als inspectors Joan Coll i Marc Caparrós "que durant quinze anys han ajudat a mantenir la flama encesa en record del company Santos Santamaría".

"La seva mort serà sempre part del nostre uniforme"

D'altra banda, Trapero ha ressaltat que "ETA va robar la vida del Santos i a la vegada es va endur una part de cadascun de nosaltres. La seva mort serà sempre part del nostre uniforme, ja que en Santos, amb la seva actitud professional i disciplinada, va salvar moltes vides".

El pare de Santos Santamaría, per la seva part, ha dit: "El meu fill va morir fent el que més li agradava, que era fer de policia". També ha agraït que l'acte s’hagi institucionalitzat.

Per commemorar l'efemèride s'ha celebrat una cerimònia religiosa a la parròquia de Santa Maria de Roses i s'ha fet una ofrena floral al monòlit que recorda l'agent Santos Santamaria a Santa Margarida de Roses.

L'acte ha comptat amb l'assistència de membres de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, representants de la Generalitat de Catalunya, dels diferents cossos i forces de seguretat i emergències, representants sindicals, membres de l'Ajuntament de Roses i representants de la societat civil.