Les plataformes de veïns de Calabuig (Bàscara), Palau de Santa Eulàlia (Salvem la Pellingarda), Pontós (Prou contaminació a l'Empordà) i la IAEDEN-Salvem l'Empordà van convocar recentment una reunió pública per debatre el persistent problema de la contaminació dels aqüífers, en bona part per nitrats procedents d'abocaments incontrolats de purins.

A la reunió es va exposar que la meitat dels municipis de l'Alt Empordà es troben, segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, dins la zona vulnerable 1 en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

A la vegada, però, la IAEDEN-Salvem l'Empordà ha detectat en els darrers anys que el ritme d'obertures i ampliacions de granges va creixent i que actualment es tramiten nous permisos en, com a mínim, 21 municipis (16 dels quals es troben dins la zona vulnerable). Aquests permisos podrien arribar a sumar 75.000 porcs (d'engreix, truges, garrins) als 375.000 que, en data de gener de 2015, estaven censats a l'Alt Empordà i que contrasten amb la població de 125.000 empordanesos.

A la reunió es va constatar un gran desconeixement d'aquestes xifres en la població en general i també dels pobles afectats directament i per això la nova plataforma s'ha proposat, com a primera acció, informar els habitants mitjançant fulls informatius. També volen buscar la complicitat del sector ramader i reunir-se amb Unió de Pagesos per reclamar conjuntament una millor gestió a l'administració.

L'objectiu immediat és aconseguir una moratòria de noves obertures i ampliacions de granges fins que el problema acumulat, durant molts anys, sigui resolt, i l'aigua a tota la comarca torni ser neta i saludable.

Pròxima reunió, 18 de març

La propera reunió de la plataforma, oberta a totes les persones preocupades pel tema i interessades a col·laborar en la campanya, serà a les 19.30 h el divendres 18 de març, a la sala polivalent de Palau de Santa Eulàlia.

La meitat dels municipis de la comarca són vulnerables

Els municipis altempordanesos inclosos en la zona vulnerable 1, segons la delimitació feta pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural del Govern de la Generalitat són: l'Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cistella, el Far d'Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Lladó, Llers, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pontós, Riumors, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Santa Llogaia d'Àlguema, Saus-Camallera, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vila-sacra, Vilaür. En total són 34 i representen el 50 per cent dels pobles que formen part del límit geogràfic de l'Alt Empordà, que en té 68.

Trobareu més informació a l'edició de paper del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.