La setena edició del projecte educatiu del programa de vigilància, seguiment i control del mosquit tigre a la demarcació de Girona començarà el mes d'abril vinent, un cop el projecte sigui aprovat pel Consell Rector de Dipsalut, l'organisme de salut de la Diputació de Girona. El projecte va començar l'any 2009 i, des d'aquella primera edició, s'ha implantat amb èxit arreu de la província de Girona i ja ha servit per ensenyar, a 38.000 escolars, què cal fer per evitar que el mosquit criï i, de retruc, a les seves famílies.

Aquest projecte, impulsat per Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits del Baix Ter i la badia de Roses, amb seu a Empuriabrava, consta de dues fases: la primera fase és aquella en què els monitors visiten l'escola i duen a terme una xerrada als alumnes, i la segona és quan l'alumne ­executa el mostreig o treball de camp. Es lliura un estoig d'entomòleg a cada alumne amb tot el material necessari per elaborar mostreigs i recollir larves de mosquit en entorns habituals, com els voltants de casa o el pati de l'escola. En aquesta recollida de mostres, també s'hi impliquen els adults propers a l'infant, els quals, també acaben rebent la informació.

El projecte educatiu del mosquit tigre té com a finalitat sensibilitzar la població jove, facilitant els coneixements i les eines per mostrejar i identificar les larves del mosquit i, així, evitar la reproducció d'aquest insecte. Aquesta tasca de conscienciació és bàsica, ja que, per una banda, està en plena expansió i, per l'altra, pot ocasionar problemes de salut a la població, tant per les seves molestes picades, com pel risc potencial d'actuar com a vector d'arbovirosi (dengue, chikungunya, etc.).

Dades 2015

En la sisena edició del projecte educatiu, l'any passat, la col·laboració dels centres va ser molt alta, segons dades facilitades per Dipsalut. Dels 274 centres educatius que hi ha a la demarcació de Girona, hi van participar el 80,29% (220 centres i 6.900 alumnes). El 2015 es va assolir, a més, el rècord en participació d'alumnes. Un total de 6.900 alumnes van seguir el projecte educatiu, uns 700 més que el 2014. Per comarques, la més participativa va ser l'Alt Empordà, amb un 91,30% de les escoles implicades (van participar en el projecte educatiu un total de 63 centres altempordanesos). El projecte educatiu va arribar ­l'any passat a 1.612 alumnes de la comarca.

Taller recollida mostres 2015

L'activitat de la recollida de mostres per part dels alumnes de la demarcació de Girona, l'any passat, va permetre enviar un total de 3.001 mostres a analitzar al laboratori. El 65% de les mostres analitzades pels científics van ser positives a culícid (mosquits), es van trobar 13 espècies diferents i es van trobar mostres d'Aedes albopictus (mosquit tigre) a totes les comarques exceptuant les del Ripollès i la Cerdanya.

Aquestes xifres són, en general, més altes a la dels altres anys, seguint la tendència a l'augment any rere any. Aquest increment s'entén, segons els experts de Dipsalut, com una bona acceptació del projecte, així com una presa de consciència dels educadors vers la problemàtica del mosquit tigre, que està cada cop més estesa en el territori.

"Veient els resultats obtinguts en el mostreig de camp, els alumnes han demostrat una gran capacitat de cerca de larves de mosquit", expliquen els tècnics del Dipsalut.

A l'edició de paper del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ trobareu més informació sobre aquest tema, amb aspectes relacionats amb la divulgació entre la gent gran i una entrevista amb Eduard Marquès, director del Centre de Control. Màrques parla de la incidència del Zika i diu que "si fem bé les coses, el risc serà menor".