El govern de Figueres busca la forma jurídica i legal per poder prorrogar el conveni amb el Festival del Circ, que acaba l'any vinent. Fins ara els informes d'intervenció han estat negatius perquè es donen ajudes sense cap concurs. Es vol mantenir el festival i, a més, es manté l'objectiu de ser capital del circ el 2018. S'ha de trobar l'emplaçament per al Museu del Circ, crear una escola i un espectacle fix.

Els promotors del circ perceben anualment una ajuda per tirar endavant el festival. El sistema a través del conveni no és l'adequat, segons ha fet constar cada any l'interventor. Per això i aprofitant que l'any vinent finalitza el conveni actual es vol resoldre. ERC?va preguntar al ple celebrat dijous si hi ha intencions de prorrogar-lo i de tirar endavant el projecte museístic que està a l'acord.

L'alcaldessa, Marta Felip, va confirmar que «la nostra voluntat és que segueixi funcionant» renovant el conveni però hi ha el condicionant «dels requeriments legals que reclamen que es faci el concurs com passa amb l'Acústica i amb altres coses». L'Ajuntament espera engegar «els processos perquè es pugui seguir portant a terme amb la forma jurídica que s'hagi de fer, preveient-ho en els propers pressupostos i així tenir el festival tants anys com sigui possible».

El conveni incloïa la creació del Museu del Circ, un dels projectes que ha d'ajudar que Figueres es pugui convertir en capital del circ. Es tracta de ser un referent en el món del circ, més enllà dels cinc dies del festival.

La Ciutat del Circ projecta el Museu, una carpa permanent amb espectacles residents durant un any i mig, i un centre d'alt rendiment per a artistes internacionals. L'alcaldessa va admetre que s'ha de trobar emplaçament fix per fer el museu, l'escola i l'espectacle. De moment «s'estan discutint diferents emplaçaments». El promotor ha aportat una idea, un croquis, «però no hi ha cap projecte per ara, caldrà veure la viabilitat, l'acceptació en l'àmbit polític i de ciutat», va dir Felip. La comissió que es va crear per impulsar-ho s'ha reunit un parell de vegades.

La regidora Agnès Lladó va manifestar els dubtes que tenen sobre si realment el govern aposta o no per aquest projecte perquè la capital del circ es preveia per al 2018, una data molt imminent i, a més, el promotor lliga el festival al museu.

Felip va insistir que «apostem pel museu, portàvem al programa la voluntat de ser la ciutat del circ i hi estem treballant». Mantenen el 2018 com la data per tenir la capitalitat.

Tampoc els van convèncer les respostes de l'alcaldessa a la CUP. Segons van apuntar, en una conversa mantinguda amb el regidor de Cultura, Alfons Martínez, no els va semblar que hi hagués massa interès. A més, va insistir que no els agraden els informes negatius que hi ha sempre amb el tema del conveni. Des de la CUP van apuntar que es podrien fer processos participatius perquè la ciutadania pugui dir si vol un museu del circ a la ciutat o no.

El Festival del Circ de Figueres ha arribat aquest any a la cinquena edició. Més de trenta mil persones han vist els espectacles. Pel que fa als darrers números de despesa facilitats l'any passat, situaven en 670.671 euros el pressupost, que s'hauria cobert principalment amb recursos propis del taquillatge i els serveis de restauració, que van sumar 440.000 euros. La resta, 160.000, van ser subvencions públiques i 75.000 euros d'empreses privades.