L'Alt Empordà vol implicar organismes d'arreu de les comarques gironines en un front comú perquè es prenguin mesures per minimitzar els efectes a l'economia que els controls a la frontera generen pel descens de francesos. Després que des de diversos organismes se'ls hagi mostrat la preocupació per un descens de vendes, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha convocat a una cimera el 17 de març. L'objectiu és trobar les mesures necessàries i si fos necessari, fer-les arribar a l'Estat francès. Els controls també generen problemes al trànsit.

Els negocis de la Jonquera continuen amb unes vendes molt fluixes de dilluns a divendres. Aquesta setmana els francesos tenen vancances escolars i ni això ha fet repuntar les caixes dels negocis, que fins ara han xifrat en un trenta per cent el descens de la facturació. «Els diumenges sembla que comença a reactivar-se una mica, però els comerciants estan preocupats perquè amb les vacances a la zona de França els negocis s'haurien de veure plens i no és així». Ho explica l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, que diu que són conscients que el més important és la seguretat, però esperen que es puguin trobar algunes solucions per capgirar la tendència.

Les pèrdues econòmiques, que han estat clares des del primer dia al poble fronterer o a Figueres, s'han anat estenent. El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, admet que diferents organitzacions empresarials com associacions de càmpings o la FOEG els han fet arribar la preocupació. «En la mesura que s'ha anat mantenint l'exclusió temporal del tractat, cada vegada més zones de la comarca ho han notat» i s'estén més enllà. Fins ara no han estat capaços de quantificar l'efecte que incideix, de moment, en el visitant que pernocta una nit, o aquell que ve un dia a comprar o fer ús de serveis i marxa.

Roquer explica que «a mesura que et vas allunyant la repercussió és menor» però que cal tenir en compte que podria afectar encara més perquè «ve Setmana Santa i a l'estiu, durant l'Eurocopa (del 15 de juny al 15 de juliol) també hi haurà controls». Per això s'ha decidit abordar-ho amb tots els afectats. S'han convocat els alcaldes de la comarca i agents de la demarcació de Girona, des de patronals a organitzacions, la Generalitat i de la Diputació de Girona. L'objectiu és «mirar quines mesures es poden implementar perquè es redueixin els efectes de l'exclusió del tractat». Una vegada posades sobre la taula es consensuaran, diu Roquer, i les que es decideixin es buscarà com s'han de portar a terme, des d'aquí o des de França.