El sindicat Ustec-Stec ha denunciat que els consells comarcals tenen "pràctiques mafioses" i "extorqueixen" les AMPA per evitar que puguin gestionar els menjadors escolars. Segons asseguren, els consells no faciliten informació sobre el nombre de beques adjudicades a cada escola i endarrereixen pagaments per tal de fer "insostenible" la gestió dels menjadors i, d'aquesta manera, deixar-la en mans d'empreses de macrocàtering. Ustec apunta que més del 50% dels menjadors escolars gironins estan en mans de grans empreses i subratlla que la qualitat del menjar que serveixen és "pèssima". A més, denuncien que és un "negoci rodó" perquè només inverteixen 2 euros en matèria prima i sous de cuiners i monitors, mentre que els menús costen de 5,5 a 6,5 euros.

El sindicat Ustec-Stes ha denunciat el mal funcionament dels menjadors escolars i ha llençat crítiques contra els consells comarcals i el Departament d'Ensenyament. Segons assenyala, cada vegada més la gestió dels menjadors escolars està en mans de grans empreses de càtering i s'estan convertit en un "negoci". Aquesta situació ve propiciada, segons Ustec, perquè les AMPA tenen molts problemes per poder gestionar els menjadors.

D'una banda, el sindicat assegura que les AMPA no reben a temps els diners de les beques menjador i que moltes escoles ni tan sols han rebut el llistat de beques adjudicades o denegades. Ustec assegura que això fa que la situació sigui "insostenible" i que les AMPA es vegin forçades a deixar la gestió dels menjadors en mans dels conselles comarcals, que concerten el servei amb grans empreses.

"Estem davant d'una veritable extorsió a les AMPA per part dels consells comarcals que els volen arrabassar la gestió dels menjadors; endarrerir-los els pagaments de les beques si ja disposen dels diners és una pràctica mafiosa", ha manifestat el portaveu nacional del sindicat, Ramon Font. Segons Font, cal "transparència" en les dades i, per això, insta tant la Generalitat com els consells comarcals a clarificar on estan els diners de les beques, si és veritat que ja s'han transferit als consells comarcals. En cas afirmatiu, exigeixen que s'expliqui per què no han arribat a temps a les AMPA que gestionen els menjadors.

Un "negoci rodó"

El sindicat també ha denunciat que més del 50% dels menjadors de les escoles gironines estan portats per empreses de macrocàtering. "Són veritables lobbies convergents, com és el cas del grup Serhs", critica Font. Segons les dades del sindicat, si un menú escolar a Catalunya costa entre 5,5 i 6,5 euros, les grans empreses destinen només 0,97 euros a matèria prima i un 1 euros més a pagar el sou de monitors i cuiners. La resta, és benefici net per a les empreses. "No és ètic que empreses privades tinguin un marge de benefici tan gran quan parlem de diner públic, aquests diners es podrien invertir en tenir més beques menjador o en abaratir els menús i, en canvi, no hi ha cap retorn social", ha manifestat Laura Iglesias, de la sectorial de moviments socials d'Ustec.

Un altre dels elements que han criticat ha estat la qualitat del menjar. "En la meva vida docent he vist llençar tones de menjar i fins i tot els nens portaven entrepà a l'hora de dinar perquè els menús no es podien ni menjar ni mirar", ha exposat Font. El sindicat reivindica que dinar a l'escola és una qüestió "pedagògica i de salut" i que cal tornar a la situació d'anys enrere on realment es cuinava a les escoles i no es feia càtering.

Des d'Ustec, també han reclamat que a llarg termini els menjadors escolars han de ser un servei gratuït per a tots els alumnes. A comarques gironines, aquest curs s'han concedit més de 5.000 beques de menjador de les 69.000 aprovades a tot Catalunya. El sindicat reclama que caldrien concedir-ne 200.000 més ja que hi ha estudis que determinen que hi ha 300.000 infants catalans que viuen per sota del llindar de la pobresa.