l ple de l'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) ha aprovat una moció per acabar amb dues tradicions polèmiques del municipi relacionades amb animals: l'empaitada d'ànecs, que fa 97 anys que se celebra, i el correbous conegut com 'les vaquetes de Roses'. Han calgut dues votacions perquè la moció prosperés després que en la primera volta empatessin a vuit vots. En la segona votació, l'exalcalde i regidor Carles Páramo ha modificat el seu 'no' per una abstenció per evitar que l'alcaldessa, Montse Mindan, hagués de fer valer el seu vot de qualitat. D'aquesta manera, han aprovat la moció amb vuit vots a favor, set en contra i una abstenció. A partir d'ara, Roses s'autodeclara població "respectuosa vers els animals".

La moció que proposa acabar amb l'empaitada d'ànecs i el correbous de Roses ha tirat endavant. "Els temps canvien i la mateixa societat ens està portant per altres camins, i ni Roses ni la gent que, amb esforç i bona voluntat, ha volgut mantenir vives les traïcions es mereixen cap desprestigi més", ha argumentat al ple l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

Han calgut, però, dues votacions perquè la moció prosperés. Aquest dilluns al ple hi havia setze regidors i, en una primera votació, han quedat empatats a vuit vots. Això ha forçat a fer una segona votació i, en cas que el resultat fos el mateix, l'alcaldessa hauria hagut de fer valer el seu vot de qualitat. Finalment, l'exalcalde i regidor Carles Páramo ha decidit canviar el seu 'no' per una abstenció. "Per responsabilitat, per salvar el bon nom del poble de Roses i perquè l'alcaldessa no quedés com la dolenta per a uns o per als altres", ha justificat Páramo.

D'aquesta manera, el ple de Roses ha aprovat acabar amb dues tradicions polèmiques que han despertat crítiques i rebuig des d'entitats animalistes: l'empaitada d'ànecs i el correbous. Ambdues tradicions se celebren a l'agost, durant la Festa Major.

L'empaitada d'ànecs, segons recull el mateix text de la moció, se celebra des de fa 97 anys i consisteix en llançar ànecs des d'una barca al mar. Els banyistes assistent a la festa, els persegueixen i atrapen i els porten fins a la platja de la Punt, on reben un premi quan entreguen l'animal. L'estiu passat la polèmica va incrementar arran d'un vídeo que es va difondre per Internet on es veia una banyista usant un ànec per colpejar un activista que l'estava gravant.

La mateixa moció, presentada per Gent del Poble de Roses, també ressalta que durant les mateixes festes es fa el correbous, conegut com 'les vaquetes de Roses'. "Aquestes festes són extremadament polèmiques, atès que es considera que estem davant d'un supòsit d'abús envers els animals, i se celebren cada any enmig de manifestacions de protesta", exposa la moció.

"El rebuig generat es basa en el fet que una molt bona part de la societat, no accepta la utilització dels animals per una finalitat d'entreteniment o diversió. La protecció dels animals és un valor per a la societat actual", continua argumentant la moció que ha quedat aprovada, finalment, amb els vots a favor de dos regidors de CDC, quatre d'ERC i dos de Gent del Poble.

Amb aquesta votació, el ple ha declarat Roses "vila respectuosa vers els animals" i ha renunciat a "continuar organitzant o col·laborant, directa o indirectament o per omissió, en el nostre municipi de cap tipus de festa o activitat lúdica que utilitzi animals vius dins la seva execució".