Un jove arquitecte de Figueres, Juli Sanjuan, proposa la rehabilitació de la Sala Edison de Figueres per convertir-la en un Centre Cultural Contemporani. Ho ha fet a través del seu projecte de Final de Grau en el que planteja una intervenció on es manté tota la part patrimonial i singular de l'edifici antic i que, al mateix temps, en crea un de nou adjacent per rendibilitzar la iniciativa a través d'una mena de "hostel". Sanjuan ja ha fet arribar la seva proposta a l'Ajuntament de Figueres i a l'actual propietari de l'espai, Antoni Escudero, perquè el tinguin en compte.

Diu que tot va sorgir gairebé per casualitat i que, en part, li deu al seu pare. "Jo sempre hi havia passat per davant però mai m'havia adonat que existia. De fet, tal i com explico al projecte, hi ha molta gent de Figueres que desconeix la seva existència", explica. I és que en el moment d'escollir el tema del projecte de final de grau que li va servir per graduar-se, a més, es trobava a Montpeller, on feia un Erasmus. "Allà estava molt content d'un projecte que funciona molt bé, en part perquè tenen una idea de cultura molt diferent de la d'aquí. Es tracta d'un antic edifici de farmàcia de la facultat de medicina rehabilitat com a centre cultural on es fan exposicions, tallers, també concerts, hi ha restaurant i amb una residència d'estudiants al primer pis. Això li vaig explicar al meu pare i ell em va donar la idea de potenciar la sala Edison", afegeix.

Així és com va idear el seu projecte de reconvertir-la en un Centre de Cultura Contemporània (CCCF). La iniciativa que proposa Sanjuan recupera l'ús inicial de l'antic cinema/teatre que va tenir el 1905, quan es va inaugurar, i l'actualitza "de manera que aquest i cada part del nou edifici puguin funcionar de forma independent i en conjunt". En aquest sentit, planteja mantenir tots els elements singulars del cinema i dotar de grades retràctils la platea amb l'objectiu que també es pugui utilitzar com espai d'assaig. També contempla la conservació de l'escalinata de marbre en una zona on es farien exposicions. D'altra banda, planteja la construcció d'un nou edifici a l'illa adjacent del carrer Sant Josep, també propietat de l'empresari. "El CCCF es planteja com un ambient multisensorial on poder viure-hi (...) Aquesta part rep el nom de ho(s)tel. Es tracta d'un hotel però amb l'avantatge principal d'un "hostel" (alberg de joventut) on es pot compartir els diferents espais comuns per crear noves relacions", explica a la memòria.

Segons en Juli, la intenció d'aquest segon edifici (concebut com un conjunt) té l'origen en el fet que es tracta d'una propietat privada i que, per tant, ha de donar una rendibilitat econòmica. "La idea és que tant hi pugui venir una persona a fer una estada i a veure una actuació com que, per exemple, un grup d'artistes -posem per cas, del Festival del Circ- lloguin els tallers que plantejo a la planta inferior de l'interior de l'illa, on hi ha el jardí, s'allotgin a l'hotel i facin un espectacle a la sala". La iniciativa, a més, permetria revaloritzar i donar vida a tot el conjunt i al barri. En definitiva, diu, l'objectiu del projecte és fer un equipament concebut com "una fàbrica amb diferents apartats, on el resultat final és la cultura. Una fàbrica de cultura". "L'objectiu és que, 31 anys més tard, la Sala Edison pugui tornar a obrir al públic i ser la sala d'espectacles que era juntament amb les diverses sales polivalents que en formaven l'equipament cultural. Però aquest cop, renovat al segle XXI", insisteix. En aquest sentit, recorda que es tracta d'un edifici en un estat "precari" i "gairebé ruïnós" però que al mateix temps està protegit pel catàleg de l'Ajuntament de Figueres.

El projecte el va entregar al setembre i fa unes setmanes va decidir difondre'l a través de les xarxes socials per donar-lo a conèixer. També l'ha fet arribar a Escudero i a l'Ajuntament, dels qui de moment no ha rebut resposta. De fet, l'empresari ha col·laborat en l'elaboració del projecte deixant-lo accedir a una part, la zona dels jardins. Segons Sanjuan, a la resta de l'equipament no li podia garantir la seguretat. Per això, ha hagut d'utilitzar els plànols existents i les imatges antigues.

El jove de 24 anys està col·laborant a Girona en un despatx de disseny i càlcul d'estructures, però de cares a l'any vinent té previst fer un màster d'escenografia per tal d'especialitzar-se, precisament, en l'àmbit cultural.

La sala Edison es va inaugurar l'any 1905 convertint-se en el primer cinema de Figueres. Va funcionar com a tal fins l'any 1984. Des d'aleshores s'hi han plantejat diverses actuacions i hi ha hagut moviments ciutadans per evitar la seva desaparició. De moment, cap ha fructificat.