Quan només falten sis dies per tal que el ple de l'Ajuntament de Figueres debati l'aprovació del pressupost per al 2016, l'equip de govern format per CiU i PSC -que és a un regidor de la majoria absoluta- ha aconseguit signar un "pacte d'estabilitat" amb el grup de Compromís d'Esquerres, representat per Xavi Monfort. Un pacte que "serà per a tot el mandat" però que no suposarà l'entrada de CExF en el govern.

L'alcaldessa Marta Felip, el tinent d'alcalde Pere Casellas i el regidor Xavi Monfort, han comparegut aquest migdia al saló de sessions per explicar l'abast d'un acord que suposa implementar més polítiques d'esquerres en el pla d'acció municipal. Monfort ha explicat que aquest acord de col·laboració no comportarà cap sou ni dedicació remunerada a favor seu, però té clar que aquest pas de Compromís "beneficiarà la ciutat".

Amb aquest pacte d'estabilitat queda enrere l'acord que el juliol del 2015 van negociar CiU i PSC amb el regidor popular Diego Borrego, quan aquest mantenia un clar distanciament respecte de la seva cap de files, Maria Àngels Olmedo.

Malgrat que Compromís no ha presentat cap al·legació al pressupost, sí que es veurà la seva incidència en algunes partides, com la de participació que ha de permetre la implementació dels districtes, la supressió de barreres arquitectòniques o l'esforç per assolir l'eficiència energètica en els equipaments i les accions municipals.

L'alcaldessa Felip ha avançat que el Govern també ha acceptat algunes propostes del Partit Popular i Ciutadans, però no ha dit res sobre ERC i la CUP durant la seva compareixença.