'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha defensat el pacte "puntual" amb C's i el PPC per tirar endavant el cartipàs i aprovar el sou que cobrarà. Ballesta ha assegurat que han intentat arribar a un acord amb ERC, a qui ells consideren el "soci prioritari", però que ha estat impossible. "Nosaltres havíem fet un cartipàs per agradar, però ells ens demanaven gairebé que muntéssim una catedral", ha afirmat l'alcalde que critica que els republicans vulguin "governar des de l'oposició". L'equip de govern ha explicat que, a 24 hores del nou ple, s'han vist "abocats" a buscar altres socis perquè el temps se'ls tirava a sobre i no volien tornar-lo a ajornar. També lamenten que s'hagi fet "molta demagògia" amb el sou de l'alcalde, que ells consideren ajustat a la responsabilitat que assumeix.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona ha reconegut que esperaven un resultat molt diferent de la reunió que van mantenir dimarts amb ERC per intentar aconseguir el seu suport al ple de cartipàs. L'alcalde, Albert Ballesta, ha explicat que, per a ell, ERC és el seu "soci prioritari" i, de fet, han fet concessions en el cartipàs per intentar-los "agradar", com suprimir el càrrec de gerent o crear les regidories de Turisme i Cultura.

Per això, Ballesta ha explicat que els hi va semblar "il·lògic" i "forassenyat" que, en comptes d'entrar a discutir la proposta del govern de CiU, ERC arribés amb una idea de cartipàs pròpia sota el braç. "La proposta no tenia sentit", ha afirmat l'alcalde que ha retret als republicans que intentin governar des de l'oposició. "Fins a tres vegades els hi hem proposat entrar al govern, no volem que governin des de l'oposició, volem que governin des del govern", ha exposat.

Això ha abocat l'equip de govern a buscar altres socis per poder superar el tràmit del cartipàs. La tinent d'alcalde M. Àngels Planas ha explicat que el temps se'ls tirava al damunt, després d'haver-se vist forçats a suspendre el ple extraordinari previst per divendres passat i tenint una nova convocatòria per dijous a la tarda. "Són pacte puntuals, ja s'han fet altres vegades i es continuaran fent", ha justificat Ballesta.

Per a l'equip de govern no genera cap tipus de conflicte pactar el cartipàs amb partits marcadament unionistes i contraris a la independència de Catalunya, com són C's i el PPC. Ballesta insisteix que el cartipàs no és més que l'organització interna del govern i que això no marca les polítiques que durà a terme l'Ajuntament de Girona. També sosté que els compromisos de ciutat que han adoptat com a contrapartida (neteja de la llera del riu Onyar, rehabilitació del Modern o plans estratègics de cultura, comerç i turisme) ja estaven a l'agenda del govern abans d'arribar a un acord amb C's i el PPC.

Voluntat pactista

"El que no podem fer és estar aturats, i és en aquest sentit que hem parlat amb altres formacions polítiques", ha explicat Ballesta. L'alcalde remarca que el govern que lidera té la voluntat d'estendre la mà sempre a partits de l'oposició i assegura que "ha pactat i continuarà pactant amb tothom".

Un dels punts que passaran a aprovació del ple dijous i que ha generat més controvèrsia és el sou de l'alcalde. El govern municipal proposava que Ballesta cobrés 75.000 euros bruts l'any, el màxim permès per a una població com Girona. Planas ha defensat que l'alcalde de Girona ha de tenir un sou digne i creu que s'ha fet "molta demagògia" al voltant del salari, que finalment, i segons l'acord, serà de 73.000 euros.

Ballesta no ha volgut carregar contra ERC però sí que s'ha preguntat per què el juny passat van aprovar-li a Puigdemont un cartipàs que incloïa vuit càrrecs de confiança i una organització municipal menys adaptada a les seves demandes, vuit mesos després presenten una proposta tan allunyada de l'original i fent reclamacions "forassenyades".