L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'exgerent de carreteres de l'antiga empresa pública Gestió d'Infraestructures S.A. (Gisa) per rebre un suborn de 35.000 euros de la constructora Rubau Tarrés SAU a canvi d'afavorir l'empresa en l'adjudicació d'obra pública. Els tres acusats, l'exgerent Jordi Vergé, el president de la constructora, Josep Rubau, i el membre del consell d'administració Joan Mozo han evitat un judici amb jurat popular admetent les acusacions i acceptant la condemna com a autors d'un delicte de suborn. A Rubau el condemnen a pagar 33.750 euros de multa, Vergé n'haurà de pagar 16.875 i Mozo 10.125. Entre el 2005 i el 2011 Gisa va adjudicar fins a vuit obres a aquesta empresa.

Fiscalia anticorrupció, defenses i acusats han ratificat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona la conformitat que ha evitat que un jurat popular jutgi Jordi Vergé, Josep Rubau i Joan Mozo per un delicte de suborn. Els acusats han reconegut que mentre Vergé era responsable de carreteres el van subornar amb 35.000 euros a canvi que afavorís la constructora Rubau Tarrés en l'adjudicació d'obres.

L'antiga Gisa (ara Infraestructures.cat) era una societat participada al 100% per la Generalitat dedicada a la projecció, construcció, conservació, manteniment i explotació de tota classe d'infraestructures i edificacions promogudes pel Govern. L'empres pública va nomenar Vergé gerent de carreteres a les comarques gironines l'any 2000.

Un de les funcions del càrrec era que Vergé formava part, com a secretari, de la comissió tècnica que estudiava totes les empreses presentades en tots els concursos i adjudicacions. Aquesta comissió elaborava un informe assenyalant quina era la millor oferta i, després, l'elevava a la Mesa de Contractació per a la seva aprovació definitiva.

Segons recull l'escrit que han pactat fiscalia i les defenses encapçalades pels lletrats Carles Monguilod i Francesc Jufresa, entre els anys 2005 i el 2011 Gisa va adjudicar fins a vuit obres per un valor de més de 70,9 milions d'euros (MEUR) a l'empresa Rubau Tarrés. L'obra amb una quantitat d'adjudicació més elevada va ser el condicionament de la carretera C-31 entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià. La van adjudicar el 27 de març del 2008 per 63,1 MEUR.

Segons han reconegut els acusats, el 20 de desembre del 2010, pocs després de les nou del matí, l'acusat Jordi Vergé va trucar per telèfon a Joan Mozo per reunir-se l'endemà prop de l'oficina que l'exgerent de Carreteres tenia a Barcelona. El dia 21, Joan Mozo, en la seva condició d'apoderat de la societat Rubau Tarrés i comptant amb la connivència del seu cap Josep Rubau, va entregar a Vergé els 35.000 euros.

Per això, i d'acord a la conformitat, han condemnat Josep Rubau, Joan Mozo i Jordi Vergé per un delicte de suborn. Rubau harà de pagar una multa de 33.750 euros, Joan Mozo de 10.125 i Jordi Vergé de 16.875. En fase d'execució de la sentència, decomissaran també els 35.000 euros rebuts pel suborn.