La Generalitat ha rebut aquest dilluns les claus de 36 nous habitatges cedits per l´entitat bancària Bankia per destinar-los a lloguer social. D'aquests, 14 estan ubicats a la demarcació de Girona. Concretament, 6 a la ciutat de Girona; 2 a Figueres; 2 a Roses i la resta a Banyoles, Calonge, Olot i Maçanet de la Selva. Aquest lliurament s'emmarca en el conveni signat el febrer del 2014 entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat i Bankia on l'entitat bancària es comprometia a lliurar 230 habitatges amb una dotació econòmica de més de 160.000 euros, per ajudar a cobrir el lloguer social de les famílies amb més dificultats econòmiques. Actualment són 152 els habitatges lliurats per Bankia.

La cessió de les claus ha tingut lloc al Casal Cívic del Barri de la Salut de Badalona amb la presència de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha presidit l'acte. S'ha comptat amb la presència del secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt. Per part de Bankia, hi han assistit el delegat territorial de Bankia a Catalunya, Joaquim Saurina, i la directora del departament de Recuperacions de la territorial de Bankia a Catalunya, Lídia Balaciart.

La consellera Borràs ha subratllat que amb aquest acte es demostra el "ferm compromís" del Govern d'incrementar el parc d'habitatge de lloguer social i, en aquest cas, mitjançant un conveni amb una entitat bancària per la cessió d'habitatges buits. També s'ha compromès a treballar plegats i en contacte directe amb els agents socials i econòmics en matèria d'habitatge.

Pel que fa a les claus lliurades avui, Borràs ha assenyala que són habitatges de municipis "on fan molta falta" i per tant són "un exemple de resposta integral a les situacions de més emergència". En aquest sentit, ha recordat que recentment s'ha aprovat la creació de la direcció operativa d'actuacions urgents, una unitat responsable de detectar les necessitats d'aquests casos d'emergència, buscar el pis més adequat i assignar-lo a la família.

La consellera ha explicat que primer es buscarà entre els pisos propis de la Generalitat; en segon lloc es recorrerà a la cessió d'habitatge de les entitats financeres, i en últim cas, a través de la cessió temporal de pisos buits de grans tenidors, una mesura que podran aplicar els ajuntaments.

Pel que fa a la cessió d´habitatge de les entitats financeres, Borràs ha recordat que el "Govern té la xifra més alta de convenis subscrits de qualsevol administració a l'Estat espanyol". En concret són 1.630 habitatges (230 de Bankia; 900 de Sareb; 400 de Catalunya Caixa; i 100 d´Unión de Crédito Immobiliario), dels quals ja és té la clau de més de la meitat.

La cessió d'un total de 152 habitatges de Bankia

Per la seva part, Joaquim Saurina, director territorial de Bankia a Catalunya, ha manifestat que amb el lliurament d'aquest dilluns l'entitat bancària ha posat a disposició 152 habitatges en 40 poblacions de Catalunya, que s´afegeixen a les 28 ja lliurades directament a diversos ajuntaments i als 545 lloguers especials per a famílies amb dificultats econòmiques". "Amb totes aquestes mesures, en els dos darrers anys Bankia ha lliurat un habitatge al dia per a finalitats socials a Catalunya", ha afegit Saurina.

Els pisos cedits han d'estar situats en algun dels 72 municipis que l´Agència ha detectat que tenen una demanda més elevada. Dels 36 habitatges lliurats avui per Bankia, 14 estan ubicats a la demarcació de Barcelona (a Barcelona ciutat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Sant Joan de Vilatorrada, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Badalona i Navàs); 14 a Girona; 7 a Lleida (a Lleida ciutat i a Balaguer), i un altre a Tarragona ciutat.

Les condicions per accedir a un lloguer social

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya continua treballant per aconseguir que les entitats financeres que disposen d´habitatges els en cedeixin per poder destinar-los a lloguer social i, d´aquesta manera, pal·liar la necessitat d´habitatge que hi ha en molts municipis de Catalunya. Les condicions per accedir a un lloguer social consisteixen en haver perdut l´habitatge com a conseqüència d´un procés d´execució hipotecària o estar en procés de reclamació judicial, amb atenció especial a persones grans, víctimes de violència de gènere i persones amb discapacitat o en risc d´exclusió social.