La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Procicat per les previsions de fort vent aquesta tarda a molts punts de Catalunya, especialment a les comarques del Prepirineu, Pirineu i nord de la Catalunya Central i de l'Empordà incloent zones urbanes, el que augmenta el risc d'incidències. L'episodi de vent, que serà de component nord, es reforçarà a partir del migdia i fins al vespre nit, amb ratxes que poden superar els 90 quilòmetres per hora. D'altra banda, s'esperen nevades fortes al Pirineu Occidental, motiu pel qual es manté activada la prealerta del Neucat. En tot l'episodi, es poden acumular 20 centímetres per sobre els 1.000 metres i els 40 centímetres per sobre els 2.500. Per sota els 1.000 metres, s'acumularan 5 centímetres.

Les comarques amb més probabilitat de fort vent i incidències derivades aquesta tarda són el Pallars Jussà, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà; i amb menor probabilitat la Val d´Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Baix Empordà. A diferència d´altres episodis, en aquesta ocasió el fort vent no es limitarà a les cotes altes sinó que afectarà també les valls incloent les zones urbanes.

Per això, Protecció Civil recomana retirar objectes que puguin caure de balcons, terrasses i terrats i assegurar-ne bé la resta, així com recollir els tendals. En moment que el vent bufi fort, cal evitar situar-se sota les branques dels arbres que puguin caure i no acostar-se a superfícies que puguin fer de pantalla com rètols publicitaris o murs que siguin vells o inestables.

Pel que fa les nevades, Protecció Civil aconsella tenir precaució en les activitats a l'aire lliure ja que el vent podrà aixecar la neu i provocar puntualment el fenomen del torb. Fins aquest dilluns al migdia, hi havia tres vies afectades per la neu. Es tracta de la C-28, al port de la Bonaigua -entre Vaquèira i la cruïlla de Sorpe (Alt Àneu); a la C-142b per accedir al Pla de Beret (Naut Aran) i la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal.

Prealerta Inuncat per episodi de mala mar

D'altra banda, durant tot el dia d'avui i demà, hi haurà una notable mar de fons del nord-est a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, el Maresme i el Barcelonès, amb onades que superen els 2,5 metres. És per això, que Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat. Mentre dura aquest episodi de maregassa, és molt perillós apropar-se a les platges, espigons, roques i passejos marítimes on trenquin les onades, ja que un cop de mar pot arrossegar una persona mar endins i impedir que en surti.