El 13,6 % dels pobles contaminats per nitrats a Catalunya són a l'Alt Empordà, on el 2014 hi havia 140.000 habitants i 350.000 porcs. Les xifres són prou reveladores per considerar que és "una comarca de porcs" i amb un risc de contaminació evident si s'incrementa la pressió. Així ho veuen la plataforma Salvem la Pellingarda, que ha nascut per aturar una granja de porcs a Palau de Santa Eulàlia, on es preveuen uns 2.300 porcs d'engreix i que se situa justament en una zona vulnerable. El TSJC obliga a continuar els tràmits a l'Ajuntament, però el poble intentarà evitar que s'engegui l'activitat. La por a més nitrats ha unit els veïns que gairebé en bloc busquen la fórmula per aturar-la.

"Crec que no és un problema local, sinó comarcal", manifestava un portaveu de la plataforma durant la reunió informativa convocada divendres al vespre per posar sobre la taula la problemàtica i què es pot fer. "Ja estem contaminats", deia l'alcalde, Xavier Camps, però ningú s'atreveix a fer un mapa de zones vulnerables ni a fer una moratòria a les zones contaminades. Segons Camps, en una visita amb el director de l'ACA els va admetre que "hi ha dues coses que no em deixen dormir, els deutes i els nitrats". Per fer pressió i perquè és un problema més global, han implicat altres poblacions i l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà, que espera convocar un acte. L'objectiu és una regulació i una moratòria de més granges, mentre continuaran altres vies des de Palau per intentar parar la granja.

Es va començar a tramitar abans del POUM actual, que és més restrictiu amb aquesta activitat. Aturar la llicència urbanística que va sol·licitar el 2011 es considera que no serà possible, però sí buscaran la manera d'evitar haver de donar llicència d'activitat, que és el tràmit que s'ha començat a moure per complir amb el TSJC. Els organismes supramunicipals implicats en la tramitació han d'emetre informes. Els responsables municipals s'encarreguen de visitar cada un dels departaments per aportar el seu punt de vista abans no es posicionin. Tasca preventiva, en diuen. A més, han instat els veïns a presentar al·legacions en els tràmits que vagin a informació pública. L'objectiu és allargar al màxim el procés; que el promotor es cansi; que qualsevol escletxa permeti que no s'acabi executant (la darrera paraula la té Urbanisme); o bé, si s'acaba fent, que sigui amb el màxim de mesures correctores possibles. L'Ajuntament està convençut que contaminarà i que ni el projecte presentat garanteix que no serà així, ni els controls posteriors quan estigui en funcionament podran garantir que no ho faci. A Girona hi ha 3.000 granges i l'ACA té capacitat per portar a terme els controls d'entre cinquanta i setanta l'any. El regidor de Medi Ambient, Deli Saavedra, fonamentava les pors amb dades. El pou d'abastament d'aigua del poble principal està contaminat per nitrats. Fa 13 anys se'n va fer un de nou i continua contaminat. Pel que fa al projecte, el promotor marca una llista de parcel·les on abocarà purins però inclou pobles com Ultramort (a 23 quilòmetres), Ullà (a 30 quilòmetres) o Vilamacolum, on creuen que és evident que no es desplaçarà en tractor per abocar els purins. "Això no ens ho creiem", deia Saavedra, i per un principi de precaució: "pensem que la granja no s'ha de fer".