L'Associació de Contribuents en Acció reclama a l'Ajuntament de Figueres que canviï el calendari de cobrament dels pagament de l'IBI per aquest exercici perquè el consideren «perjudicial» per als contribuents. L'entitat, que ja compta amb una setantena d'associacits, defensa els interessos dels «contribuents» i dels afectats per la revisió cadastral de l'Estat que ha suposat un increment desorbitat de l'impost per a més de 2.000 famílies. Diuen que la proposta municipal de fraccionament dels pagaments per aquest any està molt lluny d'ajudar a les famílies i que «si han de fer això, que ho deixin com està». També han tramitat un centenar de recursos perquè consideren que l'actualització no és correcta.

Els veïns es va unir a finals de l'any passat com a associació i ja són uns 70 associats. Consideren que la pressió fiscal a Figueres és molt elevada i que la revisió que s'ha fet és, en molts casos, errònia. «Han agafat edificis vells i diuen que són nous. També ens hem trobat finques on fa més de 40 anys que no es fan reformes i ells diuen que sí. Tenim gent que ha passat de pagar 1.000 euros a 2.000 i 3.000. Si parléssim de 200 euros, encara, però és que hi ha casos en què l'increment va des del 50% al 200 i al 300%», expliquen. A través de l'Assessoria Municipalista, han tramitat un centenar de recursos en contra de la revisió individual de finques, tot i que encara n'hi hauria més tramitats per altres assessories. D'altra banda, amb l'objectiu d'anar units, han fet negociacions per intentar paliar els efectes dels pagaments. Maglrat això, el consistori ha aprovat el calendari de cobraments del 2016 i s'hi mostren contraris.

«L'Ajuntament aprova un calendari que financerament és perjudicial per als contribuents», afirmen. I és que, segons el portaveu, «ens diuen que fan tres terminis però encara es pitjor que en dos perquè, per exemple, els rebuts no domiciliats abans es pagaven en un primer termini del 50% al juny i ara ho avancen a l'abril, fent-ho coincidir, a més, amb l'impost de vehicles». Per als domiciliats, diuen que es passa de permetre pagar un 60% al juny i un 40 a l'octubre a tres pagaments molt propers en el temps: un 50% a l'abril, un 25 al juny i l'altre 25, al setembre. «Si han de fer aquest calendari val més que ho deixin com estava o ens deixin col·laborar per fer-ho millor» l'any vinent. I és que diuen que «els diners del contribuent serviran per millor finançar un Ajuntament que aquest any els cobra més diners i, a més a més, amb endarreriments des del 2012 per l'IBI». Reclamen que s'ampliïn els terminis d'ajornaments de pagaments fins a un màxim de 5 anys perquè «Figueres només deixa entre un any i 18 mesos».

Volen també que s'ampliï el límit de 6.000 euros, per sobre del qual l'Ajuntament demana aval bancari pels fraccionaments (l'Estat el fixa en 30.000) i «solucionar la problemàtica d'endarreriments d'IBI-urbana requerits per l'ajuntament als contribuent (2012-2015), que es deriven de la regularització cadastral de l'Estat».