Unió de Pagesos (UP) exigeix a l'Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà) que compleixi amb la sentència dictada pel TSJC i que autoritzi la construcció d'una granja de porcs. El sindicat agrari denuncia que el consistori busca subterfugis per paralitzar l'activitat. UP reclama a l'ajuntament que agilitzi els tràmits perquè el pagès pugui començar a construir la granja amb previsió d'uns 2.300 porcs d'engreix perquè "compleix totes les condicions legals, sanitàries i ambientals". "Portem des del 2011 amb tot el procés i encara no hi ha ni una sola totxana", ha afirmat el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball. Si l'ajuntament no desencalla el projecte, UP amenaça amb mobilitzacions.

"Si no ens fan cas, no dubtarem a sortir amb els tractors", ha afirmat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos. Joan Caball reclama a l'Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia (un dels pobles més petits de les comarques gironines) que posi fil a l'agulla i que desbloquegi la tramitació del permís de construcció d'una granja de porcs al municipi. Sinó, avança, es mobilitzaran.

UP recorda que no és només una petició, sinó que hi ha una sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna la raó al pagès afectat, Joan Pujol. "S'ha hagut de gastar diners comprant el camp, fent el projecte, anant a judici i encara no hi ha pogut posar ni una totxana", ha criticat Caball.

El coordinador nacional critica que l'ajuntament utilitzi el que anomena subterfugis per dilatar el projecte. El sindicat assegura que l'ajuntament va intentar bloquejar l'activitat modificant el planejament municipal de manera que no permetia la instal·lació de cap granja que tingués la mínima possibilitat de ser viable econòmicament. Però el juliol passat el TSJC va dictar sentència obligant el municipi a continuar amb el tràmit de l'expedient i aprovar la llicència.

"No han fet res i ens han obligat a tornar a anar a la justícia per reclamar l'execució de la sentència", ha detallat Pujol. "El que vol és construir una granja, no una central nuclear, no entenem per què tantes traves si és una activitat que compleix amb tots els requisits legals", ha afegit Caball.

Joan Pujol assegura que s'estan fent córrer rumors pel poble per mobilitzar els veïns contra l'explotació i, de fet, això ha culminat amb la creació d'una plataforma en contra. "Però és tot mentida", ha assegurat. També nega que el que vol construir sigui una "macrogranja". "És per a 2.300 porcs, com el 60% de les granges gironines", comenta el coordinador nacional.