Què tenen en comú una pilota de futbol, la geometria euclidiana, un sorteig de la loteria, un missatge d'internet encriptat o una votació al Parlament?: Les Matemàtiques. Aquests són alguns dels descobriments que faran els estudiants de batxillerat i 4rt d'ESO de l'Alt Empordà, d'altres comarques gironines i també de la Catalunya Nord que vindran el proper dissabte a Figueres a concursar als tallers organitzats per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, en col·laboració amb la Fundació Princesa de Girona (FPdGi).

La cinquena edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà (DITMAE) donarà l'oportunitat a aquests joves gironins apassionats de les matemàtiques de resoldre problemes de la vida real mitjançant el càlcul al costat d'estudiants universitaris dels graus en matemàtiques i de reconeguts catedràtics i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, com Joan Girbau i Jaume Aguadé.

L'objectiu de la jornada és mostrar la presència de les matemàtiques en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències (incloses les ciències socials) com en les noves tecnologies i, fins i tot, l'art; fomentar l'interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; ?encoratjar el treball en equip i la participació activa en l'experimentació i la resolució de problemes; situar les matemàtiques i les seves branques en un context de problemes reals i de la vida quotidiana per distanciar-les del concepte de ciència abstracta allunyada del món real; i, finalment, posar un grup d'estudiants de secundària amb interès per les matemàtiques en contacte amb matemàtics professionals d'alt nivell i amb estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física, amb la intenció d'acostar-los a la realitat de l'activitat matemàtica professional.

Les parelles que resolguin millor els reptes proposats pels professors rebran l'obsequi d'una tauleta i seran convidats a participar als actes dels Premis Princesa de Girona d'enguany.

L'activitat està organitzada per la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l'Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de professors i estudiants del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La coordinació de l'activitat és a càrrec de Jaume Aguadé, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la UAB, assistit per un equip de tres col.laboradors format per Ricard Riba, Daisuke Takegami i Juanjo Toboso, estudiants de doctorat a la UAB. Tots tres tenen experiència en els DITMAE dels anys anteriors.

Cada taller comptarà amb la presència de dos monitors que assistiran el professor i atendran les consultes dels alumnes. Aquests monitors seran estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física de la UAB. L'Ajuntament de Figueres i del Centre de Recursos Educatius de l'Alt Empordà ofereixen les instal·lacions i el grup JugaMat participa en la difusió del projecte.