La Declaració Única Agrària (DUN) és la declaració anual que fan els titulars d'explotacions agràries, que inclou les dades de la seva explotació i que permet sol·licitar diversos ajuts, entre els quals el pagament bàsic, ajuts associats agraris i ramaders, i els ajuts associats al Contracte Global d´Explotació (CGE). Alhora, la DUN també permet realitzar altres tràmits com la comunicació de venda de proximitat de productes agroalimentaris i l´actualització de titularitat del Registre Vitivinícola de Catalunya.

Com cada any, i per a facilitar l´elaboració i tramitació de la DUN, el Departament ha establert convenis de col·laboració amb 75 entitats col·laboradores, que representen 801 punts d´atenció al ciutadà repartits arreu de totes les comarques de Catalunya, a les quals s´ha fet formació, per tal que hi hagi una bona presentació de les declaracions.

El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimetnació (DARP), mitjançant la seva pàgina web http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/desenvolupament-rural/declaracio-unica-agraria/, facilita informació general sobre la DUN, els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC), i altres gestions. A més, com en campanyes anteriors, també es podrà consultar la informació gràfica de l´explotació declarada en anys anteriors, el codi i contrasenya que es comunicarà als declarants de l´any 2015, mitjançant la carta de presentació de campanya que se´ls envia.

El conjunt d´ajuts directes i ajuts associats representa una aportació de més de 380M€ per al sector agroalimentari i forestal català. També convé recordar que la PAC permet als pagesos de la Unió Europea (UE) continuar amb la seva activitat de produir aliments per a atendre les necessitats de 500 milions de ciutadans, complint així amb els seus objectius principals que són garantir una oferta d´aliments estable, segura, i a preus assequibles, i un nivell de vida adequat per als pagesos.

Cal remarcar que l´agricultura és un sector que rep ajudes gairebé només a escala europea, a diferència dels altres sectors que són objecte de polítiques estatals i que és important comptar amb una política pública per a un sector que garanteix la nostra seguretat alimentària, i que té un paper clau en la utilització dels recursos naturals i en el desenvolupament econòmic de les zones rurals.