L'antiga presó de Figueres va obrir portes com a centre penitenciari el 1917 i va funcionar com a tal fins al juny de 2014. Gairebé un any i mig després continua sense tenir definits els seus usos tot i que la part d'oficines s'ha destinat a l'associació de veïns del barri, faltada d'espais. No té cap finalitat concretada però sembla que alguns fa temps que li han posat l'ull sobre i des de fa mesos busquen entrar-hi per rodar-hi sèries o pel·lícules. La primera va ser la dirigida per Sergi Güibas el passat mes de setembre. També s'hi va rodar un capítol del programa Hermano Mayor i aquesta mateixa setmana s'ha utilitzat com a plató, juntament amb el cementiri, de dos capítols de la nova sèrie que dilluns estrenarà TV3, Nit i dia, amb Clara Segura com a protagonista.

Veient l'èxit de la localització i la necessitat que progressivament van adquirint les ciutats grans de tenir un espai des d'on es gestionin aquest tipus de gravacions, l'Ajuntament està treballant en la creació del que es coneix com una "Film Office".

De fet, les noves ordenances municipals per aquest any ja contemplen les taxes que s'han de cobrar en esdeveniments d'aquest tipus. La intenció és també que un empleat municipal es faci càrrec de fer d'enllaç de forma permanent i que això els pemeti consolidar i captar noves gravacions. També volen comptar amb un web tot seguint el model del que té l'Ajuntament de Girona. En aquest sentit, recorden que aquesta ciutat ha tingut uns ingressos molt importants per aquesta qüestió. A banda d'això, Figueres s'ha adherit a la Film Commission de Catalunya.

De moment, l'atractiu del centre penitenciari ja l'ha convertit en plató amb la gravació d'un drama carcelari sota el títol de Lone wolves, amb actors com Josep M. Blanco, Octavi Pujades, Joel Minguet o Paco Moreno.

Cuatro també va venir a gravar-hi un capítol del seu programa Hermano Mayor sobre adolescents problemàtics passat l'estiu, tot i que també va utilitzar altres escenaris, com la plaça del Gra. I el castell de Sant Ferran va servir per recrear un film sobre la fi de l'imperi otomà, amb Cristian Bale com a protagonista.

Ara, l'antiga presó tornarà a la pantalla dels televisors amb la seva aparició en dos dels capitols que tindrà la sèrie que començarà a emetre's dilluns vinent. Segons sembla, la productora Mediapro també va gravar al cementiri però tot plegat s'ambientarà ben lluny de Figueres. I és que, segons ha pogut saber aquest diari, les escenes simularan el País Basc.

L'estrena, dilluns a la nit

Es tracta d'una sèrie de 13 capítols ambientada a la Ciutat de la Justícia, produïda per Mediapro sota la direcció de Manuel Huerga i Oriol Paulo i la producció executiva de Lluís Arcarazo i Bernat Elias. S'entrenarà dilluns a les deu i quaranta i arrencarà el dia en què la forense, Sara Grau, casada amb un alt executiu d'una multinacional, inicia un tractament de fecundació assistida. El mateix dia, però, en una autòpsia creu reconèixer el cadàver sense identifiar d'un desconegut amb qui va mantenir una relació extramatrimonial. Aquest i altres fets capgiraran la vida de la protagonista i dels que l'envolten.