L´associació d´usuaris del tren Portbou - Cervera de la Marenda- Perpinyà reclamen més coordinació en les connexions ferroviàries entre els dos estats. Aquest dissabte han realitzat la seva assemblea general a Cervera de Marenda on han donat a conèixer que editaran una guia informativa que repartiran pels trens i on es podran trobar tots els horaris dels combois que passen per aquesta línia, una eina clau que encara avui en dia no existeix. Des de l´entitat esperen que el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, exalcalde de Girona, sigui més sensible amb aquest tema i aposti per reunir-se amb els polítics francesos i potenciï la coordinació entre els dos operadors ferroviaris: Renfe i SNCF. Al mateix temps, des de l´organització reclamen més combois, que surtin més aviat i arribin més tard, i que no es retirin els trens nocturns que els connecten amb Luxemburg, Estrasburg o París.

Unes 20 persones han participat en la reunió de l´assemblea general de l´Associació d´Usuaris de la línia ferroviària Perpinyà-Cervera de la Marenda-Portbou que s´ha fet en una de les sales situades al costat de l´Ajuntament de Cervera de la Marenda. L´entitat, que actualment aglutina a uns 15 membres, té com a president el François Schneider qui ha explicat que tenen previst realitzar una campanya per aglutinar més persones i usuaris d´aquest tren de la costa, que uneix diversos municipis de la Costa Vermella amb pobles de l´Alt Empordà, i al seu torn, amb la resta de les comarques catalanes.

La reunió també ha comptat amb la presència de l´alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, i un dels tinents d´alcalde - a l´estat francès s´anomena alcalde adjunt- de Cervera de la Marenda. Durant més d´una hora i mitja, els membres han anat desgranant totes les problemàtiques que pateixen en el seu dia a dia i s´han proposat algunes solucions per millorar-ho.

D´entrada, des de l´entitat han denunciat que hi ha una gran falta de coordinació - tant pel que fa a la informació com els horaris- entre els dos operadors ferroviaris de cada estat: Renfe i SCNF. "Hi ha una gran falta de coordinació entre els dos territoris, la gent no sap quan arriba un tren, si ho fa amb retard ni si podrà agafar el següent per moure´s bé per la zona", ha denunciat el president de l´associació.

Per això, i davant la manca de solucions per part de les administracions o les companyies, l´entitat editarà una guia informativa amb tots els horaris dels trens que connecten els dos territoris. "Començarem una campanya per donar a conèixer la situació actual i farem aquesta guia que es distribuirà pels trens i que serà una eina útil per a la gent i, al mateix temps servirà per passar informació sobre el que existeix i com es pot millorar", ha resumit Schneider. "Actualment les empreses i els responsables no informen sobre els preus, els horaris o les condicions", ha afegit.

En aquesta línia, la voluntat de l´agrupació es posar-se en contacte i sumar esforços amb altres associacions que tinguin problemes similars "Volem defensar el tren de la costa, és una infraestructura molt important, gens deficitària, i que dóna vida", ha afegit el president de l´associació.

Tot i això, la potenciació de la línia passa per un element clau: la millora de la connexió i cooperació entre Renfe i SCNF. Un anàlisis que també ha compartit l´alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas. "No s´arreglarà mitjançant la Generalitat o el Consell Comarcal, o regional en el cas francès, el que cal és que s´assegui en una mateixa taula els directius de SCNF i Renfe", ha assegurat. Segons Salas, Portbou "ha fet els deures" i tot i la desaparició de determinats combois que connectaven la vila amb altres municipis com el Talgo o el Costa Brava, en els últims anys han passat de 12 trens diaris de passatgers a 21. "El problema però és que hi ha molts trens que provenen de Barcelona que moren a Portbou i el mateix passa amb els que arriben de Montpeller o Narbona", ha lamentat l´alcalde.

Una manca de connexió que, tal i com apunta el batlle, és un problema "internacional". "Aquí, el nostre principal problema que patim des de fa temps i que continuem lluitant és potenciar i incrementar el nombre de trens de mercaderies", ha reconegut.

Pel que fa a l´entitat, els usuaris reivindiquen més trens, que surtin més aviat i arribin més tard, i que no desapareguin els trens nocturns i directes que els connecten amb Tolosa de Llenguadoc, Luxemburg, Estrasburg. "Els trens actuals i la línia té molt de potencial, és una infraestructura que ja existeix i que no es tracta d´un problema tècnic sinó polític", ha destacat el president de l´agrupació tot subratllant que el tren és un mitjà de transport confortable i ecològic que permet una millor cooperació entre la gent de la regió. Al llarg de les properes setmanes, l´entitat donarà a conèixer les noves iniciatives que tiraran endavant per visibilitzar aquesta problemàtica i aconseguir alguna solució.