Els caçadors han aconseguit una vella reivindicació i el coronel de la Base Militar Álvarez de Castro, Javier Mur, els ha autoritzat per primera vegada a accedir a la zona del camp de tir per fer batudes controlades de senglars. Ho faran sota la supervisió dels responsables del vedat militar perquè es considera una zona perillosa per la possible presència d'artilleria que no hagi explotat. A més, el nou coronel ha confirmat que s'ha fet una primera fase de retirada de munició caiguda fora del perímetre en terrenys de particulars i s'ha enretirat un quilòmetre l'àrea destinada a la caiguda de projectils.

L'alcaldessa de Sant Climent, Olga Carbonell, es va reunir ahir amb el responsable de la base, que s'ha incorporat recentment al càrrec. L'objectiu era fer el seguiment de les mesures acordades amb el seu predecessor després dels incidents succeïts a mitjans novembre, quan va caure una dotzena de projectils a tocar una casa.

La primera part de la trobada va comptar amb la presència d'un responsable del vedat de Sant Climent. Carbonell remarca que era important arrencar un compromís per poder fer batudes ja que tenen un problema important per una gran presència de senglars que es refugien als terrenys militars. «Les fronteres no són físiques, no hi ha barreres, no hi ha res tancat i, si no pots entrar, això ocasionava un greu problema», apunta Carbonell. Demà i dissabte vinent es faran les dues primeres «amb una supervisió dels components del vedat militar», diu l'alcaldessa, que ha explicat que fins ara no podien accedir perquè «veien com un perill que els civils entressin en aquesta part perquè hi poden haver projectils pendents d'explotar». Pel que fa a les mesures acordades per millorar la seguretat del camp de tir, han informat que han acabat la neteja de projectils i munició escampada fora del perímetre. Està previst portar a terme una segona fase amb detectors de metalls en una àrea de trenta hectàrees per acabar d'assegurar-se que es retiren tots els materials.

D'altra banda, han confirmat que han enretirat un quilòmetre la zona que ells destinen a la caiguda dels projectils per allunyar-la del perímetre i, per tant, de terrenys particulars. En canvi, Carbonell ha constatat que no s'ha pogut comprometre a posar data a un possible tancament d'algunes zones. L'alcaldessa ha explicat que hi ha quatre àrees, dues per al tir amb armes petites i dues, les considerades de més risc i amb una gran extensió, per a artilleria pesada. S'espera que es tanqui la zona quatre, però «no hem pogut arrencar un compromís, no s'ha materialitzat, no hi ha data». Tot i això, està satisfeta de la trobada pel que fa a les mesures que s'han de prendre perquè «em consta que hi estan a sobre». El camp de tir afecta els termes d'Espolla i Sant Ciment Sescebes. Els dos ajuntaments han fet peticions a grups parlamentaris per verificar si es compleixen totes les normatives de seguretat.

Clausura del camp de tir

Veïns de les dues poblacions, que des de fa anys conviuen amb l'equipament, han creat una plataforma que recull signatures per demanar que es clausuri el camp de tir. Els ajuntaments de moment se'n mantenen al marge.