El curs 2012-2013 es va posar en marxa la jornada intensiva a set escoles d'educació infantil i primària de Catalunya, la majoria de les quals són de la província de Girona. Un pla experimental que acabava, en principi, aquest curs, tot i que el Departament d'Ensenyament va anunciar fa pocs dies que decidia prorrogar la prova pilot fins al 2019. Ara bé, la Generalitat està estudiant la possibilitat d'estendre la jornada intensiva a més centres catalans d'educació infantil i primària a partir del curs vinent, entre els quals hi pot haver escoles de la demarcació de Girona.

Segons va informar ahir el diari Ara, els serveis territorials d'Ensenyament de Girona s'han posat en contacte amb algun centre per proposar que s'apliqui la jornada intensiva a partir del nou curs. El rotatiu va explicar que l'escola Pedralta de Santa Cristina d'Aro va ser una de les que va rebre la invitació a incorporar-se al pla experimental de la compactació de l'horari, així com un centre de la Garrotxa. Ara bé, des del Departament d'Ensenyament es va destacar ahir que encara no s'ha pres cap decisió en ferm sobre la possibilitat d'estendre la jornada intensiva a noves escoles d'infantil i primària.

Es va recordar que, de moment, l'únic que està assegurat és la continuïtat de la jornada intensiva als set centres on ja s'aplica, tot i que es va admetre la possibilitat d'incorporar més escoles a la prova pilota (malgrat que també es va avisar que, al final, es pot optar per no fer arribar aquesta mesura a nous centres). Ara bé, un dels requisits perquè les escoles puguin formar part del pla experimental és que el 80% de les famílies -com a mínim- accepti la compactació de l'horari. Fer la jornada intensiva suposa, de manera general, que les classes comencen a les 9 del matí i acaben a les 2 de la tarda.

Des del curs 2012-2013 i fins ara, la prova pilot de l'horari compactat s'ha portat a terme a set centres d'infantil i primària de Catalunya. Les cinc escoles gironines que en formen part són: Vall d'Aro, Fanals i Els estanys a Castell-Platja d'Aro; la de Vall-llobrega i la d'Esclanyà, a Begur. Els altres dos centres són El Papiol, al Baix Llobregat, juntament amb el Sant Jordi de l'Ametlla de Mar a les Terres de l'Ebre.

Tot i que la Generalitat ha decidit que aquest pla experimental s'allarga fins al 2019, Ensenyament no n'ha fet pública cap valoració pedagògica, malgrat que ha avançat que la prova pilot ha funcionat correctament. En paral·lel, alguna escola (com s'ha produït a Blanes) ha consultat, a petició pròpia, a les famílies la possibilitat de demanar la jornada intensiva.

A l'espera d'una decisió en ferm d'Ensenyament, la compactació es garantirà fins al 2019 a cinc centres de tot Catalunya.