La UGT de Catalunya denuncia que el transport sanitari programat s´ha convertit en un «servei de paqueteria sanitària» amb el canvi de model que es va posar en marxa a la regió sanitària de Girona dijous de la setmana passada. El sindicat assegura que el transport sanitari no urgent -aquell que trasllada els pacients que van a fer un tractament programat, per exemple- «paga les deficiències» del nou model que deriva del concurs d´adjudicació del servei i que a Girona l´ha deixat en mans de l´empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC).

Així, pel sindicat el transport sanitari no urgent «era la clau econòmica del concurs» per a les empreses adjudicatàries i s´ha primat «el model d´eficiència privada abans que no pas el sanitari». «Aquests canvis a l´hora de programar els trasllats dels pacients no es fan en clau qualitativa, sinó seguint el criteri de benefici econòmic que creguí oportú l´empresa contractada», diu UGT.

Pel sindicat, s´està produint un «desgavell que perjudica enormement els usuaris i les usuàries del transport sanitari no urgent». «La situació del transport sanitari no urgent és tan dantesca que en alguns casos una ambulància que trasllada diversos pacients passa de llarg de l´hospital al que van fins a dues o tres vegades, simplement perquè l´empresa els hi indica que abans d´aturar-se han de recollir un usuari nou en una altra població o municipi», assegura UGT a través d´un comunicat.

El sindicat assegura que tot plegat es tradueix en un increment de la demora dels trasllats programats.

Queixes dels pacients

En aquest sentit, diversos pacients han denunciat a Diari de Girona que, des de la setmana passada, s´han produït problemes d´organització, retards per arribar al centre on s´han de sotmetre a tractament i esperes de més de 3 hores després de la visita per a que un altre vehicle els tornés a casa. A més, es queixaven de la dificultat a l´hora de contactar per telèfon amb el Transport Sanitari de Catalunya.

El Departament de Salut, que està fent un seguiment de la implantació del nou proveïdor del servei a la regió de Girona i que, juntament amb el SEM és l´encarregat de garantir el servei, reconeix que els primers dies s´han produit «algunes incidències pròpies del canvi de proveïdor, però que ja s´ha normalitzat la situació».

Salut admet que ha rebut queixes per les demores dels trajectes i que «hi està treballant» amb l´empresa per veure què ha passat. Apunta, però, que es van concentrar sobretot en dijous i divendres, que eren els dos primers dies del servei, i que des d´aquest dilluns el nivell de reclamacions és l´habitual.

Pel que fa a les incidències telefòniques, Salut indica que els primers dies es va produir una «sobrecàrrega de trucades» que provocava llargues esperes per a poder ser atès, però que des d´aquesta setmana s´ha habilitat el número exclusiu per a la regió sanitària de Girona que ja s´ha facilitat a tots els proveïdors sanitaris gironins.

Una altra de les queixes rebudes per Salut estan relacionades amb la comfortabilitat dels vehicles, ja que a diferència del transport sanitari urgent, que des de dijous disposa d´ambulàncies noves, les bases del concurs no inclouen que el transport no urgent hagi de disposar de nous cotxes.

Salut remarca que tots els vehicles que circulen per Girona compleixen la normativa i que s´ha requerit a Transport Sanitari de Catalunya que valori les queixes sobre la comfortabilitat de les ambulàncies per a que intenti solucionar-les.