Un grup de comerciants de la plaça Triangular i el carrer Sant Pau ha emès un dur comunicat contra els grups municipals de la CUP i d'ERC per l'aturada que han patit les obres de reforma de l'Erato. Una aturada que l'Ajuntament va ordenar, ja que no es complia la llicència.

El grup considera que per a “la CUP i ERC prevalen denunciar els canvis arquitectònics d'un projecte, a la inclusió d'una nova Clínica privada en un barri, on la seva remodelació social, és una prioritat. Fa més d'un any que lluitem per aconseguir que una zona -fins fa uns anys molt ben valorada- canviï d'escenari social i recuperi els seus estàndards i la seva il·lusió”.

“Els veïns i comerciants veiem una esperança en aquesta nova possible Clínica, en aquests nous possibles pisos assistencials (que per descomptat no serien gra­tuïts) i una esperança perquè la zona s'ompliria de professionals i sobretot de gent que decideix estar en aquesta zona, ara, francament molt abandonada”, afegeixen.

Aquest és el text sencer del comunicat fet públic pels comerciants i veïns de la zona:

"Un 'déjà vu' polític a escala empordanesa"

"La CUP i ERC a Figueres prevalen denunciar els canvis arquitectònics d'un projecte, a la inclusió d'una nova Clinica privada en un barri, on la seva remodelació social, és una prioritat

Portem més d'un any lluitant per aconseguir que una zona -fins fa uns anys molt ben valorada- canviï d'escenari social i recuperi els seus estandars i la seva il·lusió.

Estem parlant de la zona del carrer Sant Pau i Plaça triangular de Figueres. Molts dels comerços fins al moment ubicats en aquesta zona han decidit abaixar el portal i, o bé aprofitar els “infinits” avantatges que comporta una jubilació anticipada; tancar definitivament o buscar una millor ubicació.

Aquesta desestabilitat residencial és un fet evident que fins aquest estiu era una realitat ferma i sense opcions a patir un canvi. Els miratges van passar a ser una realitat quan els comerciants vam rebre la notícia que l'Edifici Erato - per els que no el coneixen, un dels més emblemàtics de la zona- passaria de ser un espai gairebé en estat de runa a ser una nova Clínica per la zona -més concretament la Clínica Bofill- i la resta, pisos assitencials.

Aquesta il·lusió només va ser òptica. Veiem com s'estaven iniciant les obres, com allò començava a tenir cara i ulls fins el dia que els veïns ens vam adonar que feia masses dies que el soroll de les obres es convertien en un silenci permanent.

Saltava la notícia que un dels partits més coneguts en els últims temps -no precisament per les seves intencions al diàleg- juntament amb ERC eren qui silenciaven el soroll de les obres per donar pas a aquell silenci permanent.

El projecte que inicialment albergava unes condicions va patir unes modificacions pròpies de l'embargadura del projecte; propies d'una obra (a tots els nivells hi ha modificacions de projectes). Més bé o més malament però anunciades i ratificades en tot moment -tal com ens han fet palès des del govern de l'ajuntament.

Però com és freqüent en els últims temps - es deu aconseguir més lideratge- la paraula diàleg deixa d'existir per donar pas a la denuncia formal.

Els dos partits esmentats fins al moment, van presentar una denúncia al consistori fet que va fer que les obres quedessin totalment paralitzades.

Així doncs, què ens queda a aquells comerciants fidels a la zona i al barri quan, cada matí intentem aixecar la persiana del nostre comerç? Tant sols ens queda mirar un edifici emblemàtic de la ciutat, ubicat en un punt estratègic de Figueres, covert d'endamis que el que fan és subjectar un munt de runa que no han desestabilitzat les obres sinó dos partits polítics que en comptes de parlar i mirar quines altres vies de diàleg hi hauría, es neguen en rotund.

Els veÏns i comerciants veiem una esperanza en aquesta nova possible Clínica, en aquests nous posibles pisos assistencials (que per suposat no serien gratuïts) i una esperança perquè la zona s'ompliria de professionals i sobretot de gent que decideix estar en aquesta zona, ara, francament molt abandonada.

S'aconseguiria que la Clínica Bofill creés llocs de treball a Figueres on -precisament al igual que en altres poblacions catalanes- no està en les seves millors èpoques. Obligaria a potenciar serveis a la zona que, ara com ara, no hi ha pprecisament perquè molts establiments han decidit traslladar-se a zones més cèntriques i on la bona imatge imposa.

S'ompliria una preciosa plaça en la qual, en els bancs, precisament no hi ha anciants arreglant el món o on no se sent el soroll del rastre d'un nen amb un cotxe al terra...

Senyors polítics… els pot semblar molt dura aquesta carta però per nosaltres encara és més dur quan, diariamente obrim el portal dels nostres comerços i ens trobem en què tot i que podriem tenir una bona perspectiva, hem de fer-nos els cecs, els sords i els muts per poder -al final del dia- tancar el portal del nostre negoci i pensar que hem fet tot allò que ha estat a les nostres mans.

Senyors de la CUP; senyors d'ERC… vostès també arriben a casa amb aquesta sensació?

S'han plantejat la opció d'asseure's i estudiar una solució? S'han plantejat despenjar el telèfon o caminar una mica pel barri per venir a consultar als veïns i comerciants de la zona què en pensem o què creu que fariem nosaltres? Nosaltres som gent de tota la vida, amb ganes de lluitar pel que creiem, que en cap momento volem imposar però que creiem que dialogant, podem anar per bon camí".