La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que invertirà uns 5,6 milions d´euros en els estudis per a la construcció del Midcat, el gaseoducte que ha d´unir Catalunya amb França a través del Pertús. En concret, Brussel·les destinarà 1,47 milions als estudis d´enginyeria del tram català, que es fa a través de l´empresa Enagas. Els 4,15 milions d´euros restants seran pels estudis de la part francesa i la companyia Gaz France. Les inversions formen part d´un finançament més ampli de 217 milions a 15 projectes energètics que la CE considera estratègics, i entre els que inclou el Midcat.

"Amb aquest finançament ajudarem a garantir el subministrament i a integrar totalment el mercat europeu de l´energia al connectar les xarxes d´arreu d´Europa", ha assegurat l´eurocomissari de Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete. "Hem de pressionar per la modernització de les nostres xarxes energètiques per portar qualsevol país que segueixi aïllat cap al mercat europeu de l´energia", ha afegit.

El finançament concedit per la Comissió Europea inclou, a més del Midcat, projectes a Grècia, Romania, Macedònia i Turquia. A més, també s´hi inclou una connexió de gas entre les xarxes de Romania, Bulgària, Àustria i Hongria, el que permetrà que el gas provinent de la regió del mar Caspi pugui arribar a l´Europa central. Pel que fa a l´electricitat, les subvencions també inclouen projectes de connexió entre Alemanya i Dinamarca.