Els usuaris de Rodalies celebren el retorn a la normalitat de les línies R2 i R11 aquest dilluns, gairebé un mes després que un robatori de cable de coure a la bifurcació de Mollet del Vallès hagi provocat que el servei funcionés a mig gas. Els usuaris consultats per l´ACN aquest matí a l´Estació de Sants de Barcelona s´han mostrat satisfets perquè el servei en aquestes dues línies s´hagi restablert totalment, especialment ara que ja han acabat les vacances de Nadal i la majoria de ciutadans ja s´han reincorporat a la feina o als estudis. Entre el 15 de desembre i l´11 de gener, només han circulat dos combois per hora i sentit en aquestes línies, allargant també el temps previst per als trajectes.

Alguns dels usuaris de Rodalies habituals han reconegut que no s´han vist afectats pels problemes a les línies R2 i R11 per casualitat, ja que han arribat a l´estació corresponent en hores diferents i han tingut la sort de coincidir amb l´arribada d´un tren. Per contra, diversos usuaris han lamentat retards durant aquests dies de funcionament anòmal del servei i han criticat que s´han vist perjudicats per la disminució del nombre de combois i perquè feien el trajecte amb més lentitud de l´habitual. Els usuaris esporàdics que han pogut planificar el seu trajecte amb temps, per contra, no han percebut generalment un funcionament deficient del sistema de Rodalies.

El robatori de 480 metres d'un cable del sistema d'electrificació i el posterior contacte de cables d'alta tensió amb altres conductors elèctrics de baixa tensió va provocar diversos incendis i greus afectacions generalitzades en diferents punts de la infraestructura ferroviària, segons han informat Renfe i Adif. Aquests incendis van afectar greument quatre enclavaments (sistemes de gestió de tots els dispositius de trànsit en estacions o bifurcacions), dos dels quals van quedar completament destruïts i altres dos molt danyats. També van provocar greus afectacions a les xarxes de cablejat de comunicacions, instal·lacions de seguretat, sistemes de senyalització i equips informàtics que regulen la circulació de trens a nivell local en estacions i trajectes entre La Llagosta, Cerdanyola Universitat i Mollet-Sant Fost.

Es manté l´afectació a l´R8

D´altra banda, Adif i Renfe encara treballen per restablir la normalitat a la línia R8, que també es va veure afectada pel robatori de cable de coure. Entre les 08.00 i les 20.00 hores, aquest servei circula entre Mollet Sant Fost i Martorell. Els viatgers de Granollers Centre i Montmeló que utilitzen habitualment aquesta línia s´hauran de desplaçar fins a Mollet Sant Fost, on podran enllaçar amb la línia R8 i viceversa.

Des de l'inici del servei fins les 08.00 i des de les 20.00 al final del servei dels dies laborables i dissabtes es circularà en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat i es prestarà un servei per carretera entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre. Els diumenges es prestarà el servei en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat, i servei per carretera entre Cerdanyola Universitat i Granollers Centre durant tota la jornada.