L´any 2008, la francesa Gabrielle Dargaud va emprendre una iniciativa altruista: alimentava i castrava els gats que trobava pels carrers del municipi de Cadaqués, on és fàcil de veure´n. Dargaud va ser l´embrió de la creació de l´associació Amics de ses animals de Cadaqués, que ella mateixa presideix i que compta amb un grup de joves que també treballen d´una forma altruista i solidària.

Es castren uns 200 gats cada any, les colònies són repartides per tot el poble i es fa per motius de salut pública i pel benestar dels animals, segons remarquen les voluntàries. Actualment, els gats se´ls moren de grans i no de joves, com passa si no hi ha un control poblacional. Tot això, però, suposa un gran esforç econòmic, que han de cobrir amb donacions. Perquè ens en fem una idea, compren una tona de pinso al mes, una important despesa.

Records surrealistes

Hi ha diverses maneres d'ajudar l´entitat cadaquesenca: a través de la seva web -www.gatsdecadaques.com-, per exemple, fent una aportació puntual per pay pal o al banc, fent-se teamer, per 1 € al mes.

Coincidint amb aquestes festes de Nadal, han posat a la venda una tassa, al preu de 5 €, i el calendari del 2016, per 7 €. Per comprar aquests record, hi ha diversos punts de venda distri­buïts pel municipi cadaquesenc.

El calendari del 2016 porta la imatge de l´artista Salvador Dalí, que de jove, a la casa de Portlligat, convivia amb diversos gats. Una fotografia seva il·lustra la portada del calendari del 2016.

Com es llegeix al cartell que es troba penjat pel poble del cap de Creus, "es gats de Cadaqués formen part de la història del poble, i és sa nostra associació, Amics de ses animals de Cadaqués, qui els alimenta, els esterilitza i els cuida si es posen malalts”.