Roses celebra que Punta Falconera hagi abandonat el seu passat com a enclavament militar i que, pas a pas, s'hagi aconseguit la renaturalització d'aquest entorn. L'Ajuntament de Roses està pendent ara que el Ministeri de Medi Ambient, titular dels terrenys, resolgui la concessió d'ús de la finca. El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Roses, Carles Pàramo, afirma que aviat estarà solucionat aquest tràmit.

A partir d'aquí, el consistori podrà donar un impuls d'usos a Punta Falconera lligats a la protecció, la conservació i la difusió natural del Cap de Creus en què es troba immers. Un refugi, un mirador, una àrea de pic-nic i un petit espai reservat a aparcament formen l'actuació prevista.

El procés per recuperar aquest important espai del parc natural, que durant molts anys va ser propietat del Ministeri de Defensa, es remunta al 1993. La culminació de la reversió dels terrenys va ser una realitat el 2006, quan el Ministeri de Medi Ambient va adquirir la finca amb l'acord de cedir el dret d'ús a l'Ajuntament.

El paratge natural havia estat coronat durant seixanta-cinc anys per unes construccions militars. Vuit dels onze edificis van ser enderrocats, mentre que se'n van mantenir tres dempeus per poder-los adequar com a punt d'informació o refugi.

Punta Falconera és un dels paratges més emblemàtics del Cap de Creus, "un mirador amb vistes panoràmiques espectaculars a nombrosos punts geogràfics", diu Carles Pàramo.

A l'Escala, la zona de les Planasses va tenir durant dècades un ús militar i es va abandonar qualsevol tipus de gestió i aprofitament forestal, fet que va comportar el creixement de pins i el recobriment de bona part de l'espai per part d'aquesta espècie. Això ha suposat que la densitat sigui molt elevada, que molts peus es trobin en mal estat i que es redueixi la biodiversitat del propi espai. Després de vint anys de negociacions amb el Ministeri de Defensa, l'Ajuntament de l'Escala va tancar, el març del 2013, la compra d'aquests terrenys, dins del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

El consistori escalenc ha anat potenciant aquest espai com a pulmó verd i l'última iniciativa ha estat aquest mes de desembre amb la vorera i el mig quilòmetre de carril bici que ressegeix el perímetre de la zona natural de les Planasses. Aquest vial no disposava fins ara, en aquest tram, d'una vorera continuada.