Discoteques, bars i pubs musicals es preparen per al Cap d'Any, quan esperen una facturació que els permet "refer-se" i "arrodonir els números" de la resta de dies, afirma a l'ACN el portaveu de la Fecasarm, Joaquim Boadas. Davant la concurrència a les festes, el Departament d'Interior recorda als locals que han de complir amb l'aforament autoritzat, així com els horaris permesos. Aquesta és la qüestió que sol ser "més conflictiva" tot i poder romandre oberts més hores del que és habitual. D'altra banda, l'organització de festes en pavellons és una altra cara polèmica de la nit. La Fecasarm les considera "competència deslleial" i ha demanat a Interior que comprovi si 23 festes compleixen la normativa. El Departament ha activat el protocol però remarca que no pot "entrar en el debat" de l'impacte econòmic.

La nit de Cap d'Any permet a l'oci nocturn compensar les davallades de facturació acumulades durant l'any en un sector molt tocat per la crisi econòmica i afectat encara per la pujada de l'IVA, explica Boadas a l'ACN. Es preveu una facturació "molt important" en la nit en què més persones surten i consumeixen en locals, a diferència de la de Sant Joan, quan molta gent opta per celebrar la revetlla al carrer, contraposa el portaveu de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm). "Tothom paga entrada i consumició amb caràcter anterior", fa notar Boadas.

El cap de Sancions de la Subdirecció d'Espectacles públics i activitats recreatives del Departament d'Interior, Antoni Martí, coincideix a assenyalar que la nit de Cap d'Any és "molt significada en el calendari per la concurrència de persones en els locals d'oci i altres espais". Ara bé, des del punt de vista de la normativa, l'"única singularitat" rau en l'horari, ja que es permet als establiments tancar més tard del que és habitual. "Com a regla general, i sense perjudici de la possibilitat dels ajuntaments de modificar-ho amb certs límits, les discoteques poden obrir fins a dos quarts de 8 i els bars musicals, pubs i restaurants, fins a les 4", descriu Martí, que constata: "La resta de règim és exactament el mateix que durant tot l'any, com les obligacions de control d'aforament, d'accés o de vigilància de seguretat".

Martí assenyala que, tot i l'ampliació dels horaris, el seu incompliment és la infracció "més comuna". "Alguns locals tanquen quan encara hi ha gent a dins o deixen la persiana mig baixada", apunta el cap de Sancions, que deixa clar: "Els responsables dels locals tenen mitja hora per desallotjar-los; és quan han d'encendre els llums i apagar la música. És pot sancionar si l'activitat continua un cop transcorreguda la mitja hora o bé no s'està desallotjant el local en aquests minuts".

Excés d'aforament i presència de menors, incompliments menys habituals

L'excés d'aforament es registra de manera "menys habitual" i la presència de menors, "rares vegades". El cap de Sancions recorda que els locals que no compleixen amb tota la normativa i mesures s'exposen a multes i penalitzacions, tot i que considera que s'ha arribat a un nivell notable del compliment i demana "sentit comú per a una nit on es preveuen aglomeracions i excés de begudes alcohòliques. Ara bé, la nit de Cap d'Any "no acostuma a ser una nit problemàtica" en general, afirma el cap de Sancions.

Pel que fa al control d'accés dels menors als locals d'oci nocturn, Martí explica que fins a 16 anys no es pot accedir ni a bars musicals ni a discoteques, només excepcionalment si van acompanyats dels progenitors i hi ha actuació en directa; un cop acabada, però, han de sortir. Entre els 16 i 18 anys, els joves sí que poden accedir als locals però no se'ls pot subministrar begudes alcohòliques. Alguns locals resolen la situació "limitant l'accés a partir dels 18 anys per evitar aquesta terra de ningú". Si no en limiten l'accés, "s'han d'assegurar que la persona que els demana la consumició és major de 18 anys i que no hi ha cap menor que estigui consumint begudes alcohòliques perquè s'arrisquen a una inspecció".

Un procediment que pot acabar amb multes de més de 10.000 euros si la infracció és molt greu

La Policia Local i els Mossos d'Esquadra tenen uns programes d'actuació i criteris d'intervenció establerts per a la nit de Cap d'Any. En les inspeccions, contemplen el local en el conjunt i se centren en les qüestions que "més poden incidir en la seguretat tenint en compte que és una nit d'aglomeracions, com l'aforament, la presència de menors o el subministrament de begudes", assenyala Martí.

En cas de detectar incompliments, aixecaran una acta que tramitaran a la Subdirecció d'Espectacles públics i activitats recreatives, que, per la seva banda, farà les "indagacions corresponents" i, en cas necessari, obrirà l'expedient sancionador. El local el pot recórrer i després es decideix si s'arxiva o es fa efectiva la sanció. Si la infracció és greu, la multa pot anar dels 1.000 als 10.000 euros. Si és molt greu, com seria per exemple un excés d'aforament "desorbitat", les multes són superior als 10.000 euros i poden arribar als 100.000.

Interior demana als ajuntaments que acreditin l'autorització de festes en pavellons

El Departament d'Interior ha activat el protocol després de rebre la petició de la Fecasarm perquè supervisés les 23 festes que s'han organitzat en pavellons, poliesportius i altres espais que no acullen aquesta activitat habitualment. La Subdirecció d'Espectacles públics i activitats recreatives ha posat en coneixement de la denúncia els Mossos d'Esquadra i els ajuntaments corresponents, que ara han d'acreditar que les festes disposen de l'autorització i compliran amb totes els mitjans i mesures de seguretat que estableix la normativa. "Preevisiblement totes les festes estaran degudament autoritzades perquè són els mateixos ajuntaments qui les organitzen o promouen. Seria molt estrany que un ajuntament no l'hagués autoritzat", puntualitza Martí.

La Fecasarm nota que s'ha produït una "davallada important" d'aquest tipus de festes i alerta que espais com pavellons i poliesportius no estan preparats per acollir-les. Boadas considera que fets com els ocorreguts al Madrid Arena el 2012 o a les Borges Blanques el 2009 dissuadeixin alguns ajuntaments d'"organitzar festes o deixar d'organitzar-les sota les seva responsabilitat".

Boadas titlla de "cop baix" i "equivocació" la festa al Nou Congost de Manresa

L'advocat i portaveu de la Fecasarm critica que els ajuntaments muntin festes en municipis on ja hi ha discoteques i posa com a exemple la festa organitzada per l'Ajuntament de Manresa al Nou Congost, que considera un "cop baix" i "equivocació". Per a Boadas, aquest és "el cas més sonat" d'enguany, ja que, segon argumenta, la ciutat ja disposa de "locals d'oci preestablerts que es dediquen a divertir els ciutadans durant tot l'any"..Boadas diu que és "trist" que s'"alimenti una competència paral·lela" que "debilita el sector de l'oci nocturn" i subratlla que els locals que formen l'associació Manresa Nit, adherida a la Fecasarm, rebutgen aquesta festa i que han renunciat als distintius de qualitat que els havien atorgat com a mostra d'"enuig".

Ara bé, per la seva banda. Martí precisa que el seu és un "control purament tècnic" i que discernir si es tracta de 'competència deslleial' queda "fora de les competències" de la secció de Sancions, que vetlla per les "condicions de celebració de la festa". La seva tasca, però, no consisteix a valorar "les característiques econòmiques i la repercussió que pot tenir".