Els militars que treballen a la base General Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes hauran d'afrontar, aquest 2016, l'inici del procés de reconversió de Regiment de Caçadors de Muntanya Arapiles 62 a Brigada Operativa Polivalent (BOP). Aquest canvi fa molt de temps que s'està gestionant des del Ministeri de Defensa i només la falta de disponibilitat pressupostària ha impedit que fins ara no s'hagi executat, segons publica aquest dimarts, el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.

Aquest procés "de modernització" de l'Exèrcit ha anat seguint totes les passes administratives i legals fins que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del passat 10 de febrer de 2015 va publicar l'Ordre del Ministeri de Defensa 166/2015 per la qual es desenvolupa l'organització bàsica de les Forces Armades. En aquesta Ordre s'inclou la modificació a escometre en el nombre de brigades de l'Exèrcit de Terra que avançarà cap al concepte de Brigades Orgàniques Polivalents. D'entrada, la previsió és que es redueixen de deu a vuit el nombre de brigades existents a l'Exèrcit.

Així, és previst que desaparegui la Prefectura de Tropes de Muntanya de Jaca, de la qual depèn ara l'Arapiles 62.

Aquestes BOP seguiran la Directiva de Defensa Nacional aprovada el juliol del 2012. El repte de Defensa és que l'Exèrcit "estigui preparat per afrontar, de manera ràpida i efectiva, qualsevol actuació en qualsevol escenari, amb forces flexibles i heterogènies", segons les fonts consultades.

Aquest fet es basa en l'experiència en conflictes com els de l'antiga Iugoslàvia, Iraq, Afganistan o el Líban, i en els quals ja han intervingut efectius amb base a Sant Climent Sescebes.

El termini d'execució d'aquesta reconversió no s'ha donat a conèixer encara, però les paraules del nou coronel Javier Mur Lalaguna, expressades davant de tots els seus efectius el passat 17 de desembre, durant la presa de possessió del comandament del Regiment Arapiles 62, van ser prou expressives. El coronel Mur va parlar del 2016 com un any "de canvi" i va demanar als seus homes que estiguessin preparats per a tot tipus de situacions de combat.

En declaracions al Setmanari de l'Alt EMPORDÀ, el coronel Mur va expressar, de manera prudent, la seva il·lusió pel nou repte. "Tindrem canvis, però encara estem esperant que es concretin. Probablement s'incrementaran noves capacitats al Regiment i passarem a dependre de la Brigada Polivalent Aragón, que tindrà, segurament, la capçalera a Saragossa. Deixarem de dependre de Jaca".

Rodes i cadenes

Les noves BOP tindran totes les capacitats operatives necessàries per actuar en qualsevol conflicte amb suport aerotransportat. Segons les previsions de Defensa, en aquestes brigades hi haurà també carros de combat d'infanteria de rodes i de cadenes. En el primer cas es tractaria de les actuals unitats BMR, VAMTAC d'Uro i Lince d'Iveco. En el segon cas, es parlaria dels VCI Pizarro, els TOA, els Leopard-2 i els M-109. En el futur també és previst que estiguin equipades amb el nou VCI 8x8.