nió de Pagesos confia que el nou sistema d'autoritzacions per conrear vinya permetrà tenir un major control del potencial productiu del sector. El sindicat celebra aquest dissabte a Vilafranca del Penedès una jornada tècnica per explicar els efectes de la desaparició del sistema de drets de conreu i la implantació de les autoritzacions, que entrarà en vigor el proper 1 de gener de 2016. A partir d'aleshores, el permís per poder conrear una vinya de nova plantació serà concedit pel Ministeri d'Agricultura sota uns criteris més restrictius. Això esperona els agricultors professionals a reduir el nombre de vinyes il·legals. Preveuen que això es traduirà en més capacitat de presa de decisions i, de retruc, en la possibilitat de millorar el preu del raïm i del vi.

Els principals canvis que inclou la nova normativa europea per poder explotar una vinya acabada de plantar, estableixen que caldrà acreditar la titularitat del conreu per obtenir l'autorització del Ministeri d'Agricultura. També es suprimeix la possibilitat de vendre els anteriors drets d'explotació entre particulars o empreses, i desapareix la reserva regional i estatal d'anteriors drets.

El responsable del sector de la vinya i el vi a Unió de Pagesos, Joan Santó, ha dit a l'ACN que espera que tot aquest seguit de canvis reforcin la qualitat del sector professional - les vinyes per a autoconsum queden exemptes d'obtenir una autorització- i permeti eradicar les superfícies de vinya que són il·legals. Amb més control, ha dit Santó, els agricultors confien que l'estat espanyol podrà actualitzar les dades de producció d'una forma constant "per a què viticultors i cellers puguin prendre les decisions que pertoquen al moment".

Joan Santó ha criticat així que actualment es coneguin les dades d'existències de raïm al novembre i les de producció real, al maig. Considera que hi ha un decalatge amb l'activitat real dels viticultors, el qual impedeix conèixer el pols real del sector i això perjudica les possibilitats de posar en valor el producte. Per aquest motiu, Unió de Pagesos espera que si es té més control sobre quines són les vinyes productives i es coneix quina és la producció real, també es podrà negociar a mig termini quin ha de ser el preu del raïm i el del vi.

Per contra, UP qüestiona un altre dels canvis que inclou el nou sistema d'autoritzacions per conrear vinya, i que afecta al període per acreditar que s'està exercint el permís de conreu. Fins ara, el dret era per a un període de vuit anys, mentre que el nou sistema estableix un termini de tres anys per fer la replantació d'una vinya nova. Si no s'exerceix l'autorització d'explotació en tres anys, es perdrà el permís de conreu. Joan Santó lamenta el canvi perquè "perjudica les pràctiques culturals", però es resigna a complir la nova normativa.