El Ple de la Diputació de Girona que s'ha celebrat aquest dimarts ha aprovat les bases reguladores de subvencions del Fons de cooperació econòmica i cultural. Aquest fons, el més important que l'ens destina als consistoris, creix un 11% respecte la dotació del 2015 que era de 11,720.000 milions d'euros i passarà a ser l'any que ve de més de 13 milions d'euros. L'equip de govern, CiU, ha explicat que s'ha modificat la fórmula per fer-la més representativa en funció dels habitants del territori. "És una solució parcial i caldrà crear una comissió de treball amb totes les forces perquè es busqui una fórmula consensuada", ha dit el vicepresident tercer, Fermí Santamaria. La resta de forces han valorat amb bons ulls l'augment del fons però han criticat la falta de voluntat de l'equip de govern de buscar un consens abans de portar-ho a votació. Les bases s'han aprovat amb els 14 vots a favor de CiU i 1 del Grup Independent de la Selva mentre que ERC, PSC i CUP s'han abstingut.

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts les bases reguladores de subvencions del Fons de cooperació econòmica i cultural per a l'any que ve. Aquest fons, que compta amb la partida pressupostària més gran que destina aquest ens als consistoris, creix un 11% respecte el 2015 i supera els 13 milions d'euros. Concretament, es dota amb 1,3 milions d'euros més respecte la convocatòria d'aquest any. El seu president, Pere Vila, també ha anunciat que el fons continuarà creixent en els pròxims anys.

L'equip de govern ha explicat també que s'han modificat les bases reguladores per fer-ho més equitatiu. El vicepresident tercer, Fermí Santamaria, ha detallat que els municipis d'entre 500 i 2000 habitants cobraven una quota fixa similar a la dels municipis d'entre 1 i 500 habitants i que entenien que era un "greuge". La nova modificació suposarà que el tram de fins a 500 habitants cobraran una quantitat fixe de 26.000 euros (abans era de 25.500 euros), mentre que els municipis de 500 a 1.000 habitants rebran de forma fixe uns 20.000 euros.

Santamaria també ha reconegut que es tracta d'una "solució parcial" perquè no s'ha trobat una fórmula més equitativa. És per això que ha emplaçat totes les forces polítiques a treballar en una comissió per trobar-la.

Totes les formacions que estan a l'oposició han valorat positivament l'increment de la dotació però la majoria -PSC, CUP i ERC- ha criticat la falta de diàleg i de voluntat política de l'equip de govern per consensuar aquestes modificacions. Des de la CUP i el PSC s'ha parlat d'algunes de les "mancances" d'aquest sistema d'adjudicació i han citat el cas de Girona que, com a ciutat de 40.000 habitants, rebrà 200.000 euros. La portaveu del PSC, Consol Cantenys, ha anat més enllà i ha dit que "no és just" que Girona rebi això mentre que els 86 municipis de menys de 500 habitants sumin 45.000 euros en total, després que s'hagi apujat els 500 euros de la part fixa de l'ajut. També ha recordat que l'estat ja reparteix els diners en funció del nombre d'habitants i que per tant aquest fons de la Diputació de Girona ha de servir per "reequilibrar" el territori. La portaveu del PSC també ha dit que mai s'havia fet una modificació del fons sense haver-ne parlat abans amb la resta de forces polítiques.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, David Mascort, ha demanat també el compromís de l'equip de govern perquè convoqui la taula de treball el pròxim gener per tenir una nova fórmula a poder ser consensuada el mes de març següent. D'aquesta manera, ha dit Mascort, les noves bases del fons es podran aplicar en els tres anys restants de govern.

L'única força que hi ha votat a favor ha sigut el Grup Independent de la Selva, amb Gisela Saladich com a diputada, que ha dit que entenen que "no hi ha mai diners suficients" i que seran molt "insistents" perquè els imports sempre siguin superiors.

Com a resposta a aquestes crítiques, Fermí Santamaria ha demanat disculpes i s'ha compromès a tenir en compte totes les opinions en la comissió de treball que es crearà.

Una moció en contra de les desigualtats

El PSC ha portat al ple una moció de crida per la igualtat del món municipal que inclou 15 actuacions "molt obertes" i que està pensada per treballar en l'equilibri territorial, noves formes de creixement econòmic i noves propostes que permetin ampliar la capacita dels ajuntaments que no tenen prou recursos per fer front a la demanda dels ciutadans que han patit i pateixen les conseqüències de la crisi econòmica.

Tots els partits hi han votat a favor encara que amb retrets. El Grup Independent de la Selva l'ha qualificat de "moció de Nadal" mentre que ERC ha dit que és una "declaració de principis" que caldria que anés acompanyada d'accions concretes. Per la seva banda la CUP també ha demanat que el PSC fes "autocrítica" tot dient que el partit ha portat a terme accions en els darrers temps que van justament en la línia contrària del que diu la moció aprovada avui. CiU també ha retret al PSC que no hagués buscat el consens de les forces abans de presentar de forma individual aquesta moció, que al seu entendre també és una "declaracions d'intencions" i que "neix coixa".