L'Empordà
Vilaju´ga

Protesta ciutadana a Vilaju´ga contra la pujada de l┤IBI

L'oposiciˇ ha mobilitzat els ve´ns davant de l'Ajuntament per lliurar les alĚlegacions a les ordenances fiscals

14.12.2015 | 19:17
La mobilitzaciˇ ve´nal de Vilaju´ga
La mobilitzaciˇ ve´nal de Vilaju´ga

La formaciˇ polÝtica Assemblea Per Vilaju´ga ha convocat aquest dilluns als ve´ns del municipi per fer una entrega massiva d'alĚlegacions contra la pujada de l'IBI. Unes alĚlegacions que la mateixa formaciˇ, fent-se ress˛ del descontentament popular, s'ha encarregat de preparar i repartir des del moment que es va fer p˙blica la decisiˇ d'augmentar aquest impost.

L'entrega massiva ha estat convocada davant l'ajuntament de Vilaju´ga a les 6 de la tarda i ha comptat amb el suport d'un centenar de ve´ns. Aquests han realitzat l'entrega d'aproximadament 220 alĚlegacions entre propietaris i llogaters.

La modificaciˇ de l'Ordenanša municipal sobre l'Impost de BÚns Immobles (IBI) suposava un increment del tipus impositiu del 0,4 al 1%, el que a la prÓctica es traduia en un increment del rebut de l'IBI d'un 150% pel proper 2016. La mesura va quedar aprovada provisionalment el passat 9 de novembre quan ERC i Junts per Vilaju´ga (PSC), partits que conformen el govern del municipi, van votar-hi favorablement. La presentaciˇ d┤alĚlegacions per part dels ve´ns farÓ que aquesta polŔmica modificaciˇ no s┤aprovi automÓticament.

Donat que l'Ajuntament de Vilaju´ga va revisar els valors cadastrals de les finques l'any 2009, en plena bombolla immobiliÓria, els valors del s˛l i de les construccions estan per sobre del seu valor real, per tant, aix˛ ja estÓ sotmetent als ve´ns a una pressiˇ fiscal mÚs alta que la mitjana. Si a tot aix˛ li sumem la mesura que pretÚn aprovar l'actual govern municipal, la pressiˇ fiscal a Vilaju´ga serÓ de les mÚs altes de la provÝncia.

La Junta de Govern del municipi, formada per les dues formacions al govern, justifica aquest increment amb l'objectiu d'abonar al contractista, l'empresa Rubau TarrÚs, per les obres de millora del centre del poble. Les obres es van dur a terme durant l'anterior legislatura amb un govern d'ERC encapšalat per Pere Trias. L'equip de govern expressa doncs, que l'augment de l'IBI Ús l┤˙nica mesura per aconseguir, mitjanšant un crŔdit a curt termini, la tresoreria necessÓria per fer efectiu el pagament abans de final d┤any i, aixÝ, no perdre la subvenciˇ de 260.000€ provinents del fons FEDER.

Les irregularitats que han caracteritzat aquestes obres i el fet que s┤hagin donat per acabades tot i presentar incompliments de la normativa vigent, fan que Assemblea per Vilaju´ga consideri que Ús molt dubtˇs que es pugui cobrar aquesta subvenciˇ, i demana a l┤equip de govern que abans de pagar obligui a l┤empresa concessionÓria a revisar-les i entregar-les en les condicions adequades.

Hores abans de la presentaciˇ massiva d'alĚlegacions, l'alcaldessa ha comunicat als ve´ns la intenciˇ de limitar la pujada del tipus impositiu de l'IBI, al 0'8 %, la qual cosa suposa a la prÓctica que l'increment que es pretÚn aplicar Ús del 100%.

No serÓ doncs fins el proper ple, previst per abans de final d'any, quan el ple municipal pendrÓ la decisiˇ final d'aprovar, o no, l'increment de l'IBI.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema