El comerç de la Jonquera està patint un significatiu descens de clients francesos aconseqüència dels controls a la frontera. Estima una davallada mitjana d'un 30% de vendes. La campanya de Nadal es dona per perduda, tot i que continuaran les campanyes publicitàries adreçades al client francès.

El descens de les vendes es concentra sobretot entre setmana i és generalitzat a tots les negocis i zones comercials, des del Pertús al nucli. El regidor de Comerç i del barri del Pertús, també comerciant i vocal de l'Associació de Comerç, Joan Bello, ha explicat que des que es van produir els atemptats coincidint també amb l'inici dels controls es va notar la davallada. El cap de setmana va aguantar, diu el regidor, però va anar en descens. Esperaven una remuntada en uns dies que no s'ha produït. Els caps de setmana continuen arribant grups perquè estan programats, explica, mentre setmana la baixada de la clientela francesa és molt evident. Segons el regidor, la xifra que s'estima és d'un 30%. Hi ha comerços que ho noten més que altres. Restaurants i estancs, per exemple, són alguns dels sectors més afectats passant de tenir el negoci ple a veure'l buit.

El regidor ha explicat que a les reunions que ha mantingut l'Ajuntament al centre de Control policial fronterer els responsables constaten que prima la seguretat. Tot i que els controls s'havien programat inicialment fins al 13 de desembre després de la cimera del canvi climàtic, Bello constata que per les informacions que tenen es podrien allargar. L'Associació de Comerciants del Pertús té prevista una reunió. Bello, que n'és vocal, ha constatat que no creu que puguin fer res per contrarestar això. Malgrat tot, continuaran amb les habituals campanyes publicitàries adreçades al client francès.

El propietari del Gran Jonquera Outlet i president de la Federació d'Hosteleria de les Comarques gironines, Antoni Escudero, en declaracions a Catalunya Ràdio, confirmava també el descens de clientela. Per Escudero, els francesos són molt patriotes i si els diuen no surtin de casa, compleixen.