La província de Girona compta en aquests moments amb tres radars de tram en funcionament al llarg de la xarxa viària. Durant un any i mig han caçat gairebé 6.500 conductors que sobrepassaven la velocitat permesa. Dos dels aparells es troben ubicats a la N-II, a la coneguda popularment com a Variant de Girona i l'altre està instal·lat a la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera.

Aquests tipus d'aparells registren les matrícules dels cotxes a inici i final de tram a través de càmeres, i si se supera la velocitat mitjana permesa, es sanciona el conductor. L'objectiu és que els vehicles mantinguin sempre la mateixa velocitat i evitar situacions típiques com veure els conductors frenar quan saben que es trobaran un radar i que llavors segueixin conduint per sobre de la velocitat. Els experts coincideixen que les petites reduccions en la velocitat de circulació comporten notables disminucions d'accidentalitat i mortalitat.

El primer radar de tram que va entrar en funcionament a la demarcació de Girona ho va fer al mes de maig de l'any passat. En aquest cas es tracta d'un sol aparell en només un sentit de circulació. Es troba instal·lat entre Cassà i Llagostera, a la C-65 i abraça un tram de cinc quilòmetres. D'aquest se'n desconeix el nombre de multes des que va començar a funcionar però des del Servei Català de Trànsit (SCT) s'assegura que sumant les d'aquest amb els altres dos que hi ha desplegats a la variant de Girona n'han imposat 6.488 en un any i mig.

Aquests últims estan en marxa des del cap de setmana del 13 de juny d'enguany. Un d'ells està ubicat en el tram on hi ha els tres túnels de la variant de Girona i actualment només s'hi pot conduir a un màxim de 80 quilòmetres per hora. Es tracta d'un recorregut de tres quilòmetres. L'altre radar de tram de la variant de Girona és ja al final d'aquesta via, entre els municipis de Quart i Fornells de la Selva. Són 4,9 quilòmetres.

2.100 multes en 40 dies

Hi ha un aparell per cada sentit de la marxa i aquests radars de tram de la variant en només 40 dies -del 13 de juny al 23 de juliol- van posar gairebé 2.100 sancions. El que es troba col·locat a la zona dels túnels i que capta els vehicles que van en direcció cap a Celrà va caçar la majoria dels vehicles amb excés de velocitat.

De fet, aquest sol aparell va fer que Trànsit iniciés 1.296 expedients sancionadors durant aquell període de l'any. Cal destacar, a més, que es tracta del tram en què s'ha de circular a 80 quilòmetres per hora com a màxim i en canvi, els vehicles ho van fer de mitjana a 94 quilòmetres per hora.

Durant aquest mateix període també es va detectar que els vehicles que agafaven la variant de Fornells cap a Quart sobrepassaven la velocitat màxima, de 100 quilòmetres per hora, i anaven de mitjana a 115.

Dos radars nous el 2016

El primer semestre de l'any que ve, cap a la primavera, està previst que la xarxa viària de Girona incopori dos nous radars de tram. S'instal·laran a l'Empordà. Un d'ells es col·locarà a la N-II al seu pas per l'Alt Empordà. N'hi haurà dos per controlar els dos sentits del tram de carretera que transcorre entre Agullana i Capmany. Abracen un tram de 2,9 quilòmetres tant en sentit Figueres com en direcció a la Jonquera.

L'altre està previst al Baix Empordà, en concret, a la C-66 i comprendrà també dos aparells en ambdós sentits de la marxa -sentit Bordils i sentit Corçà- durant 8,7 quilòmetres entre els municipis de Corçà, Rupià, la Pera, Flaçà i Sant Joan de Mollet. En les dues vies, la velocitat màxima és de 100 quilòmetres per hora i, per tant, el que es busca és que els conductors no superin el límit.