El ple de Figueres va aprovar ahir provisionalment la modificació puntual del Pla General per a dotar d'usos sanitaris a l'edifici de la seu de la Societat Coral Erato amb els vots a favor només del PP i de l'equip de Govern (CiU i PSC). La CUP, ERC i C's es van abstenir, mentre Compromís hi va votar en contra. El motiu són els dubtes que part de l'oposició veu en el compliment per part dels promotors dels usos assistencials a que es va comprometre destinar els pisos de l'edifici. De fet, el canvi urbanístic facilita que l'empresa Nova Cadeisa, de la família Miquel, llogui a la Clínica Girona la planta baixa i la primera planta per a fer-hi consultes mèdiques. Això farà que dels 40 pisos assitencials que es preveien inicialment en les tres plantes es passi a 29. L'alcaldessa, Marta Felip, va dir que l'Ajuntament vol que això es compleixi, però veu necessària l'obertura de la clínica. Per això, va comprometre's a encarregar un informe jurídic per determinar quines mesures calen per a donar garanties que els habitatges es destinaran a la gent gran.

L'assumpte ja va ser polèmic en l'aprovació inicial perquè tant la CUP com ERC veien aspectes no concretats i que amb els canvis urbanístics es perdien alguns dels compromisos que van motivar la primera modificació del Planejament l'any 2005. Ahir els van tornar a posar sobre la taula assegurant que veien complicat que es complís el compromís (marcat per conveni i també contemplat al Pla d'Habitatges Assistencials 2005-2007), tenint en compte, va dir la CUP, que s'obria la possibilitat de la venda dels habitatges. Per això, tant aquestes dues formacions com Compromís i C's van demanar deixar-ho sobre la taula fins que hi hagués un informe jurídic on s'especifiqués que mantindrien aquests usos. Felip es va comprometre a demanar-lo, però va dir que no podien ajornar l'aprovació perquè no es podia perdre l'oportunitat de revitalitzar aquesta zona. També va defensar que les necessitats que es van plantejar fa deu anys i les que ara té Figueres han canviat. "Abans s'havien de buscar acords perquè els promotors fessin aquest tipus d'actuacions i ara és molt més senzill. Els onze que es perden es podran fer en un altre lloc. Ara hem de fomentar la creació de llocs de treball", va insistir.

Davant de l'argumentació, la portaveu del PP, Àngels Olmedo, va decidir canviar el sentit del seu vot amb un de suport, però va demanar al secretari que intervingués després que el regidor de la CUP, Lluís Armengol, manifestés la possibilitat d'incórrer en una il·legalitat. En aquest sentit, el secretari va dir que no hi veia problemes jurídics, però si que va admetre les dificultats de casar una propietat privada amb uns usos assitencials previstos al Pla General. Per això, va apuntar que una possibilitat passaria per fer-ho constar un cop s'escriturin els pisos que s'estan fent a l'edifici. Felip va dir que serà una opció a estudiar.

D'altra banda, al ple també es van aprovar, amb el suport d'ERC i les abstencions de PP i Compromís, les ordenances fiscals amb múltiples incorporacions totals o parcials dels grups de l'oposició. Els principals canvis giren entorn de la taxa de 400 euros per a aquells que tenen pisos buits amb béns immobles superiors als 2 milions d'euros o una reducció de cinc cèntims en els estacionaments de 30 i 40 minuts, entre d'altres. No hi van faltar els agraïments al regidor d'Hisenda, Jordi Masquef.

A l'apartat de mocions s'havia de debatre una moció de suport a la declaració sobiranista del Parlament que havien presentat ERC i la CUP, però el govern no va donar suport a la urgència. CiU va al·legar les negociacions encallades amb la CUP per escollir president i el PSC també va dir que no podien votar una ruptura. Els dos regidors de C's es van aixecar abans que es llegís la proposta en senyal de protesta, però van votar en contra de a urgència. El PP tampoc hi va donar suport. Compromís i dos regidors de CiU, en canvi, hi van donar suport.