CCOO ha rebut aquest 2015 deu denúncies de treballadores gironines que han patit assetjament sexual a la feina, molts cops per part dels superiors. Són situacions que s'arrosseguen durant temps, marcades per missatges grollers al mòbil, comentaris ofensius o, fins i tot, insinuacions. La secretària de la dona de CCOO de Girona, Belén López, explica que sovint, a les empreses on hi ha representació sindical, el cas es resol traslladant l'assetjador a un altre departament. Però això no sempre passa, perquè també hi ha ocasions en què l'afectada prefereix deixar la feina i acordar una indemnització. De mitjana, cada setmana CCOO rep com a mínim una consulta relacionada amb discriminacions laborals per raó de gènere.

Coincidint amb què aquesta setmana s'ha celebrat el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el sindicat CCOO ha alertat que la crisi ha incrementat les discriminacions laborals per raons de gènere. Sobretot, a l'hora de conciliar vida laboral i familiar quan es tenen fills. Però també perquè encara hi continua havent diferències salarials entre les mateixes categories, depenent de si les ocupa un home o una dona.

"La crisi ha comportat que les feines siguin més precàries, i com que el context actual obliga a conservar els llocs de treball, moltes dones es veuen obligades a aguantar condicions clarament discriminatòries a la feina", explica Belén López. Davant la multitud de consultes que ha rebut CCOO relacionades amb aquesta problemàtica, el sindicat ha decidit crear una servei específic per atendre-les.

Avui, aquest recurs, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) Laboral, s'ha presentat a Girona. I per exemplificar l'abast de la situació, el sindicat ha tret xifres. D'ençà que va començar a funcionar a nivell català, el passat mes de gener, CCOO ha recollit ja més de 16.000 consultes de treballadores.

A Girona, el SIAD Laboral va engegar-se aquest estiu. I com concreta López, a la demarcació la situació és paral·lela a la de la resta de territoris. "Com a mínim cada setmana rebem una consulta relacionada amb discriminacions laborals per motius de gènere", precisa.

La majoria d'aquestes queixes fan referència a situacions derivades de la maternitat. "Aquesta és la més flagrant i la que es dóna més; en el moment en què una dona és mare veu com se li estronca la carrera laboral, perquè se li posen pegues per continuar fent allò que feia abans", concreta la secretària sindical.

Missatges i comentaris grollers

La conciliació centra el gruix de consultes que gestiona CCOO de Girona per discriminacions de gènere. Però dins el llistat també hi ha casos molt més greus. Només aquest 2015, el sindicat ja ha rebut deu denúncies de treballadores gironines per assetjament sexual al lloc de treball.

Són situacions que les afectades pateixen des de fa temps, sovint per part dels seus superiors jeràrquics. Entre d'altres, han de suportar comentaris, gestos ofensius, insinuacions o veuen com el seu cap els omple el telèfon mòbil amb missatges grollers. Dels deu casos, CCOO en té tres en estudi. Són els darrers que li han entrat. I en dos d'aquests, la treballadora ha hagut d'agafar-se baixa perquè no suportava més la situació.

Pel què fa a la resta, Belén López explica que a les empreses on hi ha representació sindical, el cas es resol portes endins. Sovint, canviant l'assetjador de departament. "Allò que volen les víctimes és que s'acabi la situació i no tornar a veure aquella persona mai més; per tant, si la traslladen i no ha de tenir-hi cap més relació laboral, això permet a les treballadores continuar endavant", precisa la secretària de la Dona de CCOO a Girona.

Malauradament, però, això no sempre és així. I és que també hi ha casos en què l'empleada prefereix deixar la feina i pactar una indemnització amb l'empresa o bé, allà on no hi ha representació sindical, fins i tot és la firma qui l'acomiada.

Per això, des de CCOO asseguren que encara queda molt camí per fer a l'hora de lluitar contra les discriminacions per motius de gènere a la feina. El sindicat reclama a empreses i administració que apliquin els protocols contra aquesta problemàtica que es recullen als convenis. "La lluita contra la violència de gènere, de fet, comença per tenir quotes d'igualtat més altes; per tenir drets, però també per tenir el mateix sou que els companys de feina, perquè les dones tinguin el mateix tracte que els homes a la feina i perquè s'apliquin els plans d'igualtat a les empreses", conclou la responsable de la Secretaria de la Dona i Cohesió Social de CCOO de Catalunya, Alba Garcia.