Els atemptats recents a París han commocionat la societat europea i també s'han fet sentir a l'Alt Empordà, una comarca amb una forta presència de població musulmana. Les diferents entitats i associacions que agrupen aquest col·lectiu s'han afanyat aquests darrers dies a condemnar explícitament els atemptats i a demanar que no s'estigmatitzi la població d'origen immigrant pel sol fet de ser musulmana.

Entre aquestes entitats hi ha l'Associació Sociocultural dels Marroquins de l'Alt Empordà -ASSOMEM-, una de les més representatives i que té com a president Abdelwahed Bahlouli.

“El terrorisme no té religió” diu amb contundència Bahlouli a l'edició d'aquest dimarts del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ. “La comunitat musulmana que viu a la comarca està molt preocupada i volem deixar clar que estem totalment en contra d'aquestes barbaritats que es cometen apel·lant de manera enganyosa a la nostra religió. Els terroristes són enemics de l'Islam i això que estan fent ens perjudica a tots, musulmans i cristians. A tots els ciutadans que volem viure en pau i amb bona harmonia. Condemnem enèrgicament els atemptats de París i tots els que hi pugui haver a causa del radicalisme gihadista”.

Abdelwahed Bahlouli és una persona integrada a la societat empordanesa des de fa anys. Entre les seves activitats professionals hi ha la feina com a traductor d'idiomes al servei dels jutjats de Figueres, la ciutat on resideix amb la seva família.

Punt de pas

A l'hora d'analitzar el fenomen migratori nord-africà, Bahlouli creu que cal diferenciar “entre la gent que ha emigrat per buscar una vida millor per a ells i per als seus fills, i els que només passen una temporada a l'Alt Empordà, principalment a Figueres, com a punt d'aturada provisional abans d'anar a parar a altres estats europeus que són el seu destí final. Aquests no tenen ganes ni intenció d'integrar-se”, afegeix.

El president d'ASSOMEM explica que “la nostra comunitat està a gust aquí. Les coses van canviant per a bé, malgrat la crisi. La gent d'aquí també va convertint en normalitat que en qualsevol establiment o empresa hi hagi gent musulmana al seu servei. Deu anys enrere, això no era així”. Des del seu punt de vista “fa falta que tothom faci un esforç d'integració. Sobretot els que venim de fora, però la integració l'hem d'aconseguir entre tots perquè Figueres i la comarca de l'Alt Empordà són un territori on conviuen persones de moltes nacionalitats diferents”.

Des de l'Associació que presideix, diu que volen “fer de pont entre tots per millorar la convivència, començant per nosaltres mateixos, la comunitat marroquina i musulmana. Hem vingut aquí per quedar-nos, per treballar, per veure créixer els nostres fills”.

"La majoria de terroristes són molt joves, amb pocs estudis"

Abdelwahed Bahlouli no amaga la realitat de la gravetat dels fets que envolten la crisi gihadista: “Són molt greus i s'han d'eradicar d'una vegada per totes”. La seva anàlisi de la situació és molt clara: “La majoria dels terroristes són molt joves, amb pocs estudis i delinqüents. Els terroristes aprofiten a Europa el problema de la integració”. I afegeix: “De totes totes, hem d'evitar caure en l'error que ha tingut França de permetre la creació de barris marginals, guetos musulmans, que agrupen tots aquests col·lectius, amb bons i dolents. La integració consisteix a conviure junts, nouvinguts i autòctons, en els mateixos espais. Si hi ha guetos, es generen problemes”.

Per a Bahlouli, “la integració comença amb el respecte cap als altres” i “molt especialment amb l'educació. Cal que els nostres fills es formin, aprenguin idiomes”. Ell és totalment partidari del sistema educatiu català “perquè forma els nens en diversos idiomes, català, castellà, anglès...”. També lloa la feina de l'Ajuntament de Figueres en aquest camp, “crec que ho està fent bé”, conclou.