Els edificis industrials de l'antiga depuradora de marisc estan a primera línia de mar.La totalitat de la depuradora visible des de la badiaUn detall interior d'edificis molt deteriorats, sobretot per l'erosió causada per la sal del mar.Part de la depuradora vista des de la carretera.

Una delegació de l'Ajuntament de Roses es va desplaçar fins a Madrid fa dues setmanes per mostrar amb imatges als responsables de l'Estat la ferralla en què s'ha convertit l'antiga depuradora de marisc tancada des de fa dos anys. Roses volia evidenciar-los la urgència que s'enderroquin les instal·lacions per la imatge i pel risc de les persones si algú hi accedís. A més, a l'interior hi ha força uralita, un material contaminant. El govern va descartar l'oferiment que fos el propi Ajuntament qui ho enderroqués, i s'ha compromès a començar el projecte.

"Està foradat, malmès, i hi ha molta uralita...". Ho explica l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que, acompanyada d'altres membres del govern, van desplaçar-se fins al ministeri de Medi Ambient exclusivament per abordar aquest tema, que consideren urgent. Segons Mindan, ells havien manifestat la voluntat d'enderrocar-lo, però el fet de no veure de prop les intal·lacions fa potser que no en percebin la gravetat del seu estat. Per això van preparar un dossier d'imatges que haurien servit per constatar la ruïna en què s'ha convertit i la necessitat d'actuar-hi de forma imminent.

L'Ajuntament de Roses fins i tot s'havia ofert per fer-se càrrec de l'enderroc per tal d'agilitzar la situació i repercutir el cost en una futura concessió. L'alcaldessa ha explicat que des del ministeri els van dir que són conscients que ells tenen la competència i la responsabilitat d'enderrocar-ho i que començaran a treballar en la redacció del projecte. Respecte a la concessió de l'espai una vegada alliberat de construccions, els van demanar, explica l'alcaldessa, que un cop retirat l'edifici actual, sol·licitin una nova reunió per parlar del tema. L'Ajuntament vol impulsar-hi un projecte turístic i de lleure i ha posat sobre la taula possibilitats com piscines naturals d'aigua de mar.

Des de fa dos anys, tancat

L'activitat que hi havia es va tancar fa un parell d'anys i abans de l'estiu de l'any passat, l'Ajuntament ja es va començar a moure perquè es retiressin els edificis. Durant uns mesos, la Generalitat i l'Estat van estar discutint qui s'havia de fer càrrec de l'enderroc. Finalment va ser l'Estat que va decidir assumir-ho. Com que no avançava, l'Ajuntament ha anat insistint. Mindan constata que ara està "esperançada" que aquesta vegada l'Estat actuï amb diligència.

Mentrestant, al litoral rosinc, a tocar del port, tant a la vista dels que circulen per la carretera que porta a Canyelles o l'Almadrava, com dels que ho fan navegant per la badia, hi ha les velles construccions. La situació exposada als efectes corrosius del mar i del vent, i la manca de manteniment ha deixat els edificis molt deteriorats. L'Ajuntament tem que aprofitant que estan en desús s'hi puguin refugiar persones, amb el risc que els suposaria. A més, representa un munt de ferralla en un dels punts del litoral més visitats pels turistes i aquesta, asseguren, "no és la imatge que volem donar".

Les construccions industrials es van edificar al final de la part roscosa de la mutanya, a la carretera del Far, just després del port. Durant anys ha tingut l'activitat de depuradora de marisc de l'empresa Servimar fins que se'ls va acabar la concessió. Durant un temps va funcionar pendent d'un trasllat. Es va parlar de diferents emplaçaments i finalment es va optar per situar-se al port pesquer. L'empresa que també gestiona la planta de filetejat de peix juntament amb els pescadors ja ha traslladat aquí part de l'activitat i ha de construir un Centre d'expedició,comercialització en origen, transformació i envasat de peix i marisc, fresc i congelat, un projecte en tràmits des de fa anys.