El Departament de Benestar Social i Família, l'Obra Social 'la Caixa', la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol impulsaran un programa pilot a set municipis de Catalunya de lluita contra la pobresa dirigit als infants i a les famílies en situació de vulnerabilitat, i que també comptarà amb serveis dels ens locals. Les localitats són Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, Manresa, El Vendrell, Tortosa i al barri de la Mariola de Lleida. El programa, amb el nom d''#Invulnerables', vol ser un "paraigua" per coordinar "recursos que pretenen incidir en la millora de l'ocupabilitat de les persones o en l'accés a l'alimentació saludable, l'esport i el lleure ", ha assenyalat la consellera de Benestar Social, Neus Munté.

El programa, que es dirigeix als infants i les seves famílies que viuen en un context de màxima vulnerabilitat, té com a objectiu donar resposta a les necessitats bàsiques no cobertes amb un acompanyament integral i orientació als pares i mares dels territoris pilot. La directora de la Fundació Rosa Oriol, Sor Lucía Caram, ha presentat '#Invulnerables' dient que "no és el nom d'una pel·lícula ni d'una sèrie de suspens", sinó "un repte, una realitat, un somni i una obligació" pel context "summament greu" a causa d'una crisi que ha deixat "tantíssima gent en una situació d'absoluta vulnerabilitat".

Munté ha insistit que el programa és un "paraigua" amb "cinc caps ben visibles". D'entrada, el Departament de Benestar Social i Família posarà a disposició del projecte el conjunt de recursos i serveis que inverteix en el territori. Els ens locals, igual que el Departament, també oferiran els serveis amb què compten. L'Obra Social 'la Caixa' posarà a disposició dels territoris pilot els programes 'Incorpora' i 'CaixaProinfància', amb entitats del tercer sector; la Fundació FC Barcelona, els programes 'FutbolNet' i 'Barçakids', que promouen el treball en valors a través de l'esport per facilitar la inclusió social, i la Fundació Rosa Oriol aportarà l'experiència a l'hora de donar resposta a les persones i col·lectius en risc d'exclusió.

L'òrgan de funcionament serà la Comissió Institucional, que establirà les línies de treball. Per desplegar el projecte al territori, es crearà una xarxa local d'atenció a la infància en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies, formada per un parteneriat públic i privat, i que donarà lloc a la Taula de coordinació tècnica d'infància i família per consensuar la metodologia de treball participatiu.

La taula de coordinació determinarà els criteris de selecció de les famílies que s'atendran, el mapa de recursos de què es disposa i els indicadors i criteris d'avaluació. La Comissió de Seguiment, formada per representants de les diferents entitats i institucions participants, realitzarà una reunió d'avaluació anual a cada territori i una reunió d'avaluació global del projecte pilot.

Els set municipis s'han triat d'acord amb l'equilibri territorial i en funció dels resultats dels Indicadors territorials del risc de pobresa i exclusió social, que el Departament de Benestar Social i l'Institut d'Estadística de Catalunya van presentar el passat octubre. Es tracta d'indicadors de renda, desocupació, protecció social i demografia.

La iniciativa neix arran de diverses trobades que van començar el passat abril, quan es van reunir la titular de Benestar Social i Família i Sor Lucía Caram i van identificar la necessitat de sumar esforços per lluitar contra la pobresa. El programa vol iniciar el camí que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats en l'Agenda 2030 de l'Assemblea General de Nacions Unides pel que fa a l'eradicació de la pobresa.