El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, assegura que la demarcació no té "més risc" de patir un atemptat jihadista per tenir frontera amb França. "L'única cosa que comporta és de permeabilitat en la fugida, però Girona en principi no és un punt d'interès per aquest tipus d'atemptats", ha dit en una entrevista a l'ACN. Milan admet que l'amenaça jihadista "preocupa", però també demana als gironins fer "vida normal" perquè els mossos estan "preparats" per lluitar-hi. A la demarcació, el cos ha intensificat els controls a carreteres i llocs com ara centres comercials. Però no a les mesquites. D'entrada, per no criminalitzar, però també perquè "no és allà on es formen els terroristes", recorda el comissari.

Els atemptats de divendres passat a París han obligat a intensificar la presència policial arreu de les comarques gironines. De fet, com explica el comissari, la mateixa nit dels atacs jihadistes, a la zona de la Jonquera (Alt Empordà) els Mossos d'Esquadra ja van començar a muntar controls en coordinació amb els cossos policials francesos i la policia estatal.

A la demarcació, el comissari precisa que "s'han doblat esforços" per combatre l'amenaça de l'integrisme islàmic. Tot i que no ha precisat quants agents s'hi dediquen específicament, Josep Milan sí que ha concretat que, a peu de carrer, els controls s'han multiplicat "de manera important". Se'n fan de forma periòdica no només a carreteres, sinó també a estacions de tren, d'autobusos i a espais on se sol concentrar més gent (com ara centres comercials o partits de futbol).

"Però sí que hem de deixar clar que no estem vigilant mesquites", ha dit Milan, que demana no barrejar la cultura i religió musulmana amb l'integrisme. "D'acord que al territori hi ha mesquites salafistes, però en cap cas jihadistes; no és aquí on es formen els terroristes, sinó que hi ha altres mitjans, i Internet sí que és una via important de captació", ha subratllat el comissari.

El cap de la Regió Policial admet que l'amenaça de l'Estat Islàmic comporta que la gent estigui "preocupada". Però també demana als gironins "fer vida amb normalitat", perquè els Mossos d'Esquadra i la resta de cossos -també les policies locals- comparteixen informació de manera constant.

Part del panorama diari

"La feina que ens pertoca fer és la de donar un missatge de tranquil·litat i, sobretot, demanar a la ciutadania que, quan tinguin preocupació, ens agafin a nosaltres com a referent", indica el comissari, recordant que aquests darrers dies les xarxes socials estenen molta "rumorologia" sense fonament.

"A partir d'ara, trobar-se amb agents que portin una arma llarga, armilles antibales i vigilin un lloc ha de formar part del panorama diari; però la ciutadania no s'ha d'espantar perquè allò que fem és garantir la seguretat", concreta el cap de la Regió Policial a Girona. I especifica: "Per tant, els gironins poden anar a comprar, viatjar o assistir un partit de futbol amb total tranquil·litat, perquè estem preparats i fent allò que toca".

No hi ha "més risc" per tenir frontera

En referència a l'especificitat del territori, Josep Milan assegura que la proximitat de les comarques gironines amb França no incrementa "més" el risc que el territori pateixi un atemptat jihadista. El comissari explica que per ser "zona fronterera", l'única cosa que comporta és que hi pugui haver "permeabilitat en la fugida". "Tenint en compte que vivim en un món on no hi ha garanties absolutes, però, Girona en principi no és un punt d'interès per a aquest tipus d'atemptats", concreta el cap de la Regió Policial.

Per últim, el comissari Milan concreta que, a la demarcació, hi ha agents destinats a detectar "indicadors de radicalització" que puguin fer saltar les alarmes. "Tot i que als atemptats de París hi havia una organització al darrere, no descartem el risc que suposa el llop solitari", explica el cap de la Regió Policial, en referència a aquells qui es radicalitzen a través de xarxes socials.

I en referència a les investigacions que duu a terme el cos a la demarcació, Milan també avisa que els Mossos d'Esquadra "actuaran amb contundència" contra tots aquells qui alarmin la població "i creïn neguit" amb falsos avisos de perill o bé que se'n burlin dels atemptats i l'amenaça jihadista. "Volem donar el missatge clar que lluitem contra el terrorisme, però també contra tots aquells qui utilitzin això per crear alarma", ha conclòs.