Aquest dilluns, 16 de novembre, s'ha acabat el termini per presentar al·legacions al projecte d'Ordenances Fiscals de l'Ajuntament de Figueres per a l'exercici 2016. Els grups de l'oposició han presentat diverses al·legacions per demanar més bonificacions, especialment ERC i PP.

El regidor que gestiona aquesta àrea, Jordi Masquef, entén que aquestes ordenances fiscals proposades per l'equip de govern i aprovades inicialment en el plenari d'octubre "responen a les necessitats i el context actual que ens demana la ciutat de Figueres. I ho és perquè es disminueix la pressió fiscal sobre el ciutadà, bàsicament amb una congelació i bonificació dels principals impostos, com són l'IBI on es manté el tipus, així com no ens acollim a la possibilitat d'incrementar el Valor Cadastral; l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres), bàsicament amb la bonificació del 95% de l'Impost en cas de rehabilitar façanes catalogades i l'IVTM (Conegut com Impost de Circulació) amb una exempció per a persones discapacitades o amb mobilitat reduïda, les quals no pagaran per aquest impost".

Masquef destaca "la baixada de taxes, algunes encaminades a l'estímul de l'economia, com és la bonificació del 95% de la taxa per obertura de locals de negocis inferiors a 150 metres quadrats, o també per a autònoms que ajudin a crear ocupació. Altres encaminades a incentivar el civisme, com el fet de bonificar la taxa d'escombraries per a ús de la deixalleria municipal. Altres per afavorir les persones amb risc d'exclusió social".

"Igualment interessant -afegeix- és la baixada del preu de les zones blaves i verdes per a no residents, a partir de l'hora i mitja, en una quantitat superior a 1 euro. I també interessant és la taxa de 400 euros per la utilització de pisos buits, per incentivar bancs perquè alliberin pisos buits per destinar-los a lloguer social i així cobrir la necessitat d'habitatges".

"Per tant -conclou Masquef-, creiem que són unes ordenances innovadores i imaginatives i que intenten donar resposta a les necessitats existents a Figueres".

Al·legacions d'ERC

El grup municipal d'ERC presenta onze al·legacions a les ordenances fiscals 2016. ERC Figueres aposta per unes ordenances fiscals 2016 amb un caràcter social "més accentuat", defensant el principi d'equitat i amb més eines per dinamitzar l'activitat econòmica de la ciutat. Per aquest motiu, el grup municipal ha presentat fins a onze al·legacions al document inicial presentat per l'equip de govern.

Entre les mesures més significatives, es proposa la bonificació del 95% en la quota de l'IBI en el cas de solars buits que els propietaris cedeixin a l'Ajuntament per a usos públics, com poden ser l'habilitació d'un aparcament dissuasiu o parc infantil, o el descompte d'un 2% per pagament anticipat dels principals impostos. També es posa a sobre la taula la possibilitat de bonificar en un 95% la llicència d'obres per a la rehabilitació de façanes d'edificis de més de vint anys o del 50% per a la rehabilitació d'habitatges de més de vint anys d'ús habitual.

D'altra banda, es proposen reduccions en la taxa d'aigua i d'escombraries per a jubilats, pensionistes i persones d'escassa capacitat econòmica a proporció amb els seus ingressos o rendes.

Quant a les mesures per afavorir el comerç de proximitat i la petita emprenedoria, es proposa reduir el preu de l'aparcament entre 20 i 40 minuts (amb preus finals d'entre els 15 i els 55 cèntims) per afavorir la rotació dels vehicles.

La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, explica que un dels objectius bàsics de les al·legacions passa per "donar un caràcter més social al document, potenciant la justícia social i facilitar l'accés als serveis bàsics a tots els figuerencs". Lladó també destaca que "no ens hem oblidat de proposar mesures per facilitar la rehabilitació d'habitatges, cal afavorir l'ordenament de la ciutat també des de l'àmbit privat, i hem tingut en consideració algunes pràctiques irregulars. En aquest sentit, demanem que es penalitzin amb recàrrecs sobre les taxes o impostos corresponents en el cas d'activitats iniciades sense la llicència corresponent. També proposem que hi hagi penalitzacions per als locals comercials buits de manera permanent. Pensem que així potenciarem que no s'especuli amb els preus dels lloguers dels locals i que s'evitin situacions d'abandó de molts dels locals".

El PPC accepta la taxa de 400 euros per als pisos buits dels bancs

La portaveu del PPC, Maria Àngels Olmedo, es congratula de comprovar que "algunes de les mesures que hem estat defensant l'anterior mandat han estat enguany incorporades". Olmedo ha presentat al·legacions proposant, per exemple, "la reducció d'un 5% de l'IBI, que el pagament fraccionat es pugui fer en 4 terminis i que s'apliqui, a les famílies monoparentals, idèntica subvenció que a les famílies nombroses. Demanem també una reducció en els preus d'estacionament en Zona Blava i Zona Verda a partir del minut 21".

"Acceptem que s'apliqui una taxa de 400 euros a les entitats bancàries que acumulen pisos amb intencions especulatives per tal de pressionar-los a treure'ls al mercat i abaixar els preus, però estem en contra que aquesta mesura es faci extensiva a tots els particulars". "En la línia del que ha sigut la nostra forma de fer -afegeix-, defensem la creació de mesures atractives per recuperar habitatge de lloguer que sedueixin el propietari que ara reté pisos buits. En aquest mateix estil, proposem que s'apliqui una reducció incentivadora a les terrasses d'aquells locals que es comprometin a tancar la terrassa dins d'un horari que eviti molèsties als veïns en comptes de mantenir-les obertes fins al tancament de l'establiment.

Respostes a «emporda.info»

Una de les novetats de la campanya d'al·legacions d'enguany ha estat que els ciutadans han pogut formular preguntes i dubtes a través de la nostra edició digital www.emporda.info. Podreu consultar les respostes aquesta mateixa setmana.