ERC Figueres lamenta "profundament", que la capital altempordanesa sigui una de les 16 poblacions de l´Estat espanyol que entre el 19 i el 20 de novembre facin misses i ofrenes florals en honor al dictador Francisco Franco. L´acte es durà a terme a la capella dels Desemparats del carrer Vilallonga el divendres 20 de novembre, a les 19,45 hores. L´esdeveniment està organitzat per la Fundació Francisco Franco

"El 20 de novembre no pot ser un homenatge a un dictador, ans al contrari, ha de servir per continuar treballant per fer justícia al més de 114.226 ciutadans desapareguts per la repressió de la dictadura. Només cal recordar que el 1946 l´ONU ja ho va deixar clar: el règim de Franco era feixista i equiparable als règims de Hitler i Mussolini. El 2015 la mateixa organització continua insistint, a través del Comitè de Drets Humans, en la necessitat d'investigar i jutjar els crims comesos durant la Guerra Civil i la Dictadura", diu ERC en un comunicat.

D´altra banda, com a figuerencs els republicans proposen revisar, exhaustivament, "si com a ciutat complim i apliquem la Llei de la memòria històrica aprovada el desembre 2006 pel Congrés dels Diputats".

ERC considera que el camí a seguir és el d´accions com la conferència Holocaust i franquisme que aquest divendres 20 de novembre, a les 20:15, es realitzarà al Cercle Sport. Organitzada pel grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de l´Alt Empordà, anirà a càrrec del periodista i escriptor, Eduardo Martín de Pozuelo.