França ha blindat la frontera durant un mes. L'objectiu és garantir la seguretat i evitar atacs terroristes a la cimera contra el canvi climàtic que començarà a París del 30 de novembre i que reunirà representants de 160 països i 80 caps d'estat. L'Estat veí també busca vetar l'entrada a grups radicals d'extrema esquerra que tinguin la intenció de manifestar-se o boicotejar la cimera. El dispositiu també implica policia espanyola, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil. El comissari de fronteres de la policia espanyola, Francisco Pamplona, ha detallat que s'encarreguen d'identificar les persones que França no deixi entrar i comprovar si tenen ordres pendents o infringeixen la llei d'estrangeria.

La frontera entre Catalunya i França torna a existir des d'aquest divendres. Serà temporal, durant un mes, i per motius de seguretat. Europa ha suspès la lliure circulació de persones -un dels punts del acords de Schengen- i restringeix l'entrada a França amb motiu de la cimera contra el canvi climàtic que es farà a París des del 30 de novembre fins a l'11 de desembre.

"L'operatiu que porta a terme França fa ús de la disposició de restablir fronteres per motius de seguretat nacional", ha explicat el comissari de fronteres de la policia estatal, Francisco Pamplona. El dispositiu també afecta a aquest cos policial, als Mossos d'Esquadra i a la Guàrdia Civil.

L'estat veí persegueix evitar atacs terroristes durant la cimera, que reunirà representants de 160 països i 80 caps d'estat. També impediran l'entrada a grups radicals d'extrema esquerra "susceptibles de fer accions violents dins manifestacions que hi ha previstes". "Individus altermundistes d'extrema esquerra que puguin venir al territori francès amb mitjans violents per participar en mobilitzacions", ha precisat el director adjunt de la policia de fronteres francesa (PAF), Guy Mottier.

Controls a l'AP-7

Una de les principals artèries de comunicació entre Catalunya i França és l'autopista AP-7. Aquest divendres a la una de la tarda, el pas de vehicles ha quedat restringit a l'altura del Pertús. Ni cotxes ni camions poden circular pels carrils de l'autopista i desvien el trànsit als laterals, cap a les antigues cabines que feien de duana. Allà, els agents aturen vehicles sospitosos, demanen la documentació als conductors, comproven credencials i revisen que no duguin objectes sospitosos al maleter.

"Són controls fixos, separem els vehicles per dues vies, una per a camions i autobusos i l'altra per a la resta, i ens centrem en la descoberta d'individus violents", ha afegit Mottier.

Quan França denega l'entrada al país o detecta alguna irregularitat, és quan entra en joc la policia espanyola. Els francesos condueixen els sospitosos fins a la comissaria que la policia espanyola té a la Jonquera i, un cop allà, els agents comproven si té alguna ordre o reclamació policial o judicial pendent o si infringeix la llei d'estrangeria. "Analitzem les circumstàncies i actuem en conseqüència", ha detallat el comissari de fronteres.

Habitualment, la policia estatal fa entre 12 i 14 readmissions al dia, una xifra que es podria multiplicar durant aquest mes de suspensió de la lliure circulació. Dilluns, hi haurà una reunió de coordinació entre cossos policials per avaluar com ha anat el dispositiu durant el cap de setmana i adoptar les mesures correctores que calguin.

A banda dels controls per carretera, la policia espanyola també col·labora amb la francesa fent patrullatge mixt als trens d'alta velocitat. Pamplona ha concretat que en fan almenys dos al dia i que durant aquest mes també s'intensificaran. El cos compta amb uns 150 agents per controlar el pas fronterer, entre el centenar destinat a la comissaria de la Jonquera i els 50 desplaçats específicament per fer controls de delinqüència itinerant.

Retencions de trànsit

El comissari exposa que una de les preocupacions que hi ha són les cues que la recuperació de la duana pot provocar a l'autopista. La prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier, ha destacat que aquest divendres el trànsit ha estat "fluid" i ha recordat que la intensitat dels controls variarà depenent dels dies. El dispositiu serà més intens entre els dies 25 i 29 de novembre i del 8 a 12 de desembre, coincidint amb la proximitat de la cimera de l'ONU i els dies més intesos de la trobada.

En total, a la zona dels Pirineus, el dispositiu arribarà a mobilitzar més de mil agents de diferents forces i cossos de seguretat. França hi destina cap a 700 gendarmes, 300 efectius de la policia de fronteres i una vuitantena de funcionaris de duanes. A aquests s'hi han de sumar els efectius de policia espanyola, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra.

A banda de la Jonquera, Pamplona ha detallat que a la demarcació de Girona també hi ha controls duaners a Puigcerdà i a Portbou -tant a trens com per carretera al coll de Belitres-. "En aquests punts el trànsit és menor, on tindrà més incidència serà a l'autopista", ha conclòs.