El ple de Figueres va aprovar ahir amb els vots favorables de l'equip de Govern (CiU i PSC) i el d'un dels dos regidors del PP, Diego Borrego, la compra a través del que s'ha abonat en concepte d'opció a compra i dues anualitats més del polèmic local del carrer Sant Pau, buit des de fa cinc anys. La resta de formacions (ERC, CUP, Compromís, C's i la portaveu del PP), molt crítiques amb l'assumpte, hi van votar rotundament en contra. En total, es pagaran 620.735,55 euros, pràcticament la meitat del que es va acordar en el contracte de lloguer amb opció de compra. L'alcaldessa, Marta Felip, va felicitar-se pel preu de l'adquisició tot i admetre que la propietat per escrit els havia recriminat que hi sortien perdent. Un altre dels temes polèmics del ple va ser la creació d'una comissió per analitzar el model de l'Embarraca't, on tota l'oposició (de nou menys Borrego, que es va abstenir) hi va votar en contra per considerar que no era consensuat. A més, el govern va tombar la moció (amb els vots en contra de C's i l'abstenció de Borrego) proposada per la nova plataforma Embarraca't participatiu.

El ple va ser tens des del principi, com també ho va ser, com van assegurar alguns regidors, la reunió de portaveus prèvia. De fet, hi havia diversos temes polèmics. El primer va ser el de la creació de la comissió per analitzar el model de l'Embarraca't, on mentre el Govern va defensar que allà s'hi incorporarien totes les propostes, l'oposició van criticar les formes. El punt de màxima tensió, però, es va produir quan es va votar la compra del local del Sant Pau. L'acord preveu reconèixer els 266.269 euros que s'han pagat en concepte d'opció a compra, així com abonar els 200.000 previstos al pressupost d'aquest any i incloure'n 153.736,50 més al pressupost de 2016.

Informe del secretari

El secretari havia emès un informe on, a banda de recordar-los que si no feien el primer abonament abans que acabi l'any l'acord quedaria sense efecte, recordava que a l'expedient no hi constava l'acord amb la propietat. Felip, però, va sortit al pas enmig de dures crítiques de Compromís, la CUP, ERC i Olmedo, que li recordaven que el cas havia estat un «nyap» des dels inicis i que estava en mans dels jutjats. L'alcaldessa els va acusar d'idear una «pel·lícula« sobre un assumpte que, va dir, ha tingut la mateixa voluntat des que es va llogar el 2010, tot qualificant la compra d'oportunitat.

A més, va llegir la resposta de la propietat sobre la petició de compra al preu de taxació. La propietat, va dir, accepta el preu tot i que «es queixen que tenien un contacte que tenia un preu que se li donava opció a compra i entenen que se'ls perjudica greument». I és que, recorden, al primer contracte no es feia referència que es canviarien els 1,4 milions que es preveien pagar inicialment per un preu de taxació i demanen que es reconsideri la incorporació de les rendes pagades en concepte de deducció del total. Un extrem, va dir Felip, innegociable.

El moment sorprenent de la sessió va ser quan enmig dels retrets dels grups de l'oposició i de la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, que va ser qui va portar el cas a Antifrau i arran del qual el jutjat ho està investigant, l'altre regidor del PP, Diego Borrego, va repartir crítiques a tort i a dret tot recordant que ERC era al govern al 2010, que la culpa del «gol» la tenia l'exalcalde i ara conseller, Santi Vila, i que també hi havia un regidor d'ICV (ara integrat a Compromís). L'edil, però, va votar-hi a favor al·legant que no es podien perdre els diners invertits i no volia posar pals a les rodes.

Les respostes no es van fer esperar i l'edil de Compromís, Xavier Monfort, li va respondre que ell no sabia si l'anterior regidor d'ICV va tenir o no el suport del partit a la contractació del lloguer i li va recriminar que pretengués donar exemple quan «dels dos regidors que tenen, un forma part del govern i l'altre no». Borrego va replicar que ell no era al govern. Per la seva banda, Olmedo va acusar Felip d'amagar part de la «pel·lícula» per no dir, per exemple, que «no és normal llogar un local perquè s'han de fer obres a l'ajuntament i haver de fer obres al lloc on m'he de traslladar». La CUP també va criticar que el govern intenti fer passar per oportunitat el polèmic assumpte. «Encara els haurem de donar les gràcies per vendre'ns aquesta superoferta», va afegir. Ciutadans també va criticar que s'hagi estat pagant cinc anys i que estigui investigat, com també ho va fer ERC, que va dir que no es cansaran de repetir-ho.