El plenari municipa de Figueres ha viscut, aquesta passada nit, un nou capítol de la 'cançó de l'enfadós' relacionada amb el nomenament del nou Síndic de Greuges de la ciutat. Ahir es va debatre la candidatura de Francesc Canet com a relleu del fins ara Síndic, l'exregidor d'Unió Democràtica Eduard Puig Pujol. En la votació no hi va haver sorpreses, però el resultat final s'allunya d'una de les condicions posades per Canet abans d'acceptar l'encàrrec: que hi hagués consens.

A l'hora de la veritat, els dos regidors de Ciutadans, Héctor Amelló i Toni Pérez, i la portaveu del PP, Maria Àngel Olmedo, van expressar la seva negativa a acceptar Canet malgrat els elogis a la seva persona. Els arments exposats van ser de caràcter polític, pel fet que el candidat, catedràtic d'història i director des de fa anys de l'Institut Ramon Muntaner, havia estat vicealcalde de Figueres i diputat al Congrés en representació d'ERC.

En canvi, l'altre regidor del PP, Diego Borrego, va defensar la proposta per la vàlua del candidat, arribant a acusar Ciutadans de no ser respectuosos amb l'artcle 14 de la Constitució. Amelló va replicar argmentant "la separacó de poders" per posar en dubte que Canet sigui el candidat adequat per al càrrec. Un fet que pot haver marcat el desenllaç d'aquest afer.

La resta de forces del plenari (CDC, PSC, UDC, ERC, CUP i Compromís) van votar-hi a favor, però aquest fet no garanteix que Francesc Canet acabi acceptant el càrrec, ja que no s'ha complert el principal objectiu que s'havia marcat, ser el Síndic de tothom.

Aquest relleu crema, en molts sentits. L'actual defensor ciutadà, Eduard Puig Pujol, va ocupar el càrrec durant dotze anys i ara en suma més de dos de pròrroga d'ençà que va anunciar la seva intenció de plegar.

Abans de Canet, l'Ajuntament havia sondejat la possibilitat que el càrrec l'ocupessin l'exedegà dels advocats figuerencs, Jaume Torrent i la funcionària Eugènia Sala, però el consens també va fallar.

Aquest migdia es pot obrir un nou capítol d'aquesta cançó enfadosa, ja que Francesc Canet farà una declaració pública per anunciar si accepta o no la sindicatura.